Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Kokoomuksen nippu tuli täyteen

Hämeen kokoomuslaiset kävivät kovaa vääntöä viimeisestä eduskuntavaaliehdokaspaikastaan. Kokouksia oli useampi, ja niistä ratkaisevin venyi noin viikko sitten keskiyöhön asti.

Voiton nappasi lahtelainen Sari Niinistö.

Myös päihdetyöntekijä ja entinen ammattilaisjääkiekkoilija Marko Jantunen pyrki ehdokkaaksi mutta jäi valitsematta. Jantusta ajettiin listalle Kemppi Groupin hallituksen jäsenen Jouko Kempin johdolla.

Jantusen valintaa kannatti jo aiemmin valittu ehdokas, lahtelainen tv-tuottaja ja johtaja Milla Bruneau. Hän ja Niinistö taistelevat paljolti samoista äänistä.

Erojakin toki on. Bruneau on vahvasti bisnestaustainen, kun taas Niinistö on aikuiskasvatustieteen maisteri ja toimii muun muassa Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän hallituksen puheenjohtajana.

Kantahämäläiset äänestäjät eivät heitä tunne.

Niinistö istuu Päijät-Hämeen aluehallituksessa ja Bruneau Lahden kaupunginhallituksessa.

Kokoomuksella on nyt Päijät-Hämeestä yksi edustaja, Kalle Jokinen. Hän ei kuitenkaan enää asetu ehdolle.

Puolueella on hyvät mahdollisuudet saada maakunnasta taas yksi ehdokas läpi, sillä kokoomuksella on gallupeissa selvä keula toisena olevaan SDP:hen.

Bruneau on Niinistön ehdokkuudesta huolimatta ennakkosuosikki. Hän on Lahden kaupunginhallituksen kolmantena varapuheenjohtajana ja ympäristökaupunkivuoden vetäjänä saanut alueen lehdissä ja radiossa paljon näkyvyyttä. Lisäksi Bruneau tietää tilaisuutensa koittaneen ja laittaa kaiken peliin.

Toinen näihin vaaleihin paljon panostava on asikkalalainen Ilkka Viljanen. Entinen lahtelaiskansanedustaja on kuitenkin nuorille äänestäjille Bruneauta tuntemattomampi nimi.

Kummallakin – niin kuin muillakin päijäthämäläisillä kokoomusehdokkailla – on yhteinen haaste: kantahämäläiset äänestäjät eivät heitä tunne.

Forssalaisella Sanni Grahn-Laasosella ja loppilaisella Timo Heinosella ei ole samaa ongelmaa. Ensin mainittu on kolminkertainen ministeri ja jälkimmäinen on istunut Arkadianmäellä jo vuodesta 2007.

Sen sijaan hämeenlinnalaisella Mika Walkamolla on sama haaste käänteisesti: hän on päijäthämäläisille tuntematon nimi.

Päijät-Häme on Kanta-Hämettä selvästi suurempi maakunta, mutta puolueista Lahden ympäröimä alue on niskan päällä ainoastaan perussuomalaisilla. Heitä on kaksi kolmesta.