Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Jukka Airon kolumni Ruotsi käänsi fiaskonsa voitokseen – onnistuisiko sama Lahdelta?

Tulipa käytyä pitkästä aikaa Tukholmassa, kun koronapeikko hellitti otettaan. Pitkästä aikaa tuli poikettua myös Vasa-museossa, vaikka 7-vuotias matkakumppanimme kummasteli etukäteen kovasti, mitä järkeä on matkustaa Ruotsiin asti katsomaan iät ja ajat meren pohjassa lojunutta purjelaivaa.

Perillä ekaluokkalainenkin oivalsi, että visiitissä oli järkeä ihan riittämiin. Upea rakennus säväytti jo ulkoapäin, ja vielä kiehtovampi näky odotti seinien sisäpuolella. Melkein 400 vuotta sitten uponnut ja syntymäni aikoihin 1961 merestä nostettu Vasa-laiva on saatu kunnostetuksi liki täydellisesti alkuperäiseen asuunsa. Elämyksen viimeistelevät mielenkiintoiset oheisnäyttelyt.

Ei ihme, että Vasa-museo on Tukholman suosituimpia nähtävyyksiä. Kävijöitä on vuosittain toista miljoonaa. Heinäkuisena arkipäivänäkin museoon taisi jonottaa enemmän ihmisiä kuin naapurimuseoissa oli yhteensä väkeä sisällä. Tungoksessa kaikui innostunut kielten sekamelska.

Skandaali liitetään yhä Lahteen, vaikka sylttytehdas oli muualla.

Vasa-museon valtava suosio herätti minussa vanhan paheeni, jonka luulin jo melkein kadonneen sen jälkeen, kun Suomi liittyi EU:hun, voitti Ruotsin nenän edestä lätkämestaruuksia ja johdatteli länsinaapurimme kädestä pitäen Naton odotushuoneeseen.

En nimittäin voinut taas kerran kuin ihmetellä kateellisena, kuinka ruotsalaiset ovat onnistuneet kääntämään voitokseen jopa kaikkien aikojen suurimman epäonnistumisensa. Kuningas Kustaa Aadolfin tilaaman lippulaivan neitsytmatka ehti edetä vain kilometrin, kunnes tuulenpuuska upotti koko helahoidon aivan Tukholman edustalla. Se oli suuri fiasko, jonka useimmat kansat olisivat varmasti halunneet haudata unohduksiin ikuisiksi ajoiksi. Vaan eivät ruotsalaiset. Heillä on riittänyt pokkaa tuotteistaa Vasa-laivansa surkea kohtalo pääkaupunkinsa nykyiseksi megahitiksi ja ylpeydenaiheeksi.

On vaikea kuvitella, että sama onnistuisi meiltä suomalaisilta. Fiaskoja toki piisaa myös omassa historiassamme, mutta itsetuntomme tuskin riittäisi siihen, että yrittäisimme kääntää ne voitoksemme. Tosin siltä varalta, että teoriani osoittautuu vääräksi, voin tarjota alustavan ehdotuksen.

Lahtelaisten yhteiseen muistiin on painunut tuskallisesti vuoden 2001 MM-hiihtojen dopingskandaali. Vaikka hiihtäjiemme joukkokärystä on kulunut jo pieni ikuisuus ja sylttytehdas sijaitsi aivan muualla, julkisuudessa fiasko liitetään yhä Lahteen ikään kuin se olisi ollut kaupungin ja sen asukkaiden syytä.

Koska leimasta ei taideta päästä ikinä eroon, siitä kannattaa ottaa kaikki irti. Mikä siis estäisi laajentamasta Lahden hiihtomuseon tarjontaa dopingskandaaliin elimellisesti liittyvällä ulkoilmakierroksella?

Ketäpä ei kiinnostaisi käydä vaikkapa juuri sillä paikalla ladun varressa, missä Janne Immonen katkaisi tv-kameroilta piilossa tahallaan sauvansa välttyäkseen maaliintulolta ja dopingtestiltä. Tai poiketa stadionin portinpielessä Nicksin salilla, jonka poikki Kari-Pekka Kyrö juoksutti kertomansa mukaan "monot kolisten" Virpi Kuitusen pikaiseen nestetankkaukseen, jotta tälle ei kävisi testissä yhtä köpelösti kuin Jari Isometsälle. Kenties jostain löytyisi myös se musta verho, jolla peitettiin kisojen sponsoreiden logot hiihtoliiton surullisenkuuluisan tiedotustilaisuuden aluksi.

Ehdotukseni on vapaasti käytettävissä, ja lupaan pidättäytyä enemmistä vaatimuksista, jos esimerkiksi Lahden kaupunki ottaa sen jalostettavakseen.