Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Fifan likainen peli on käynyt sietämättömäksi

Maailman suurin urheilutapahtuma, jalkapallon miesten MM-lopputurnaus, käynnistyy sunnuntaina 20. marraskuuta Qatarissa. Odottavan innostuksen ja kisahuuman sijasta ilmassa on laajaa kritiikkiä isäntämaata ja sille kisat myöntänyttä kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa kohtaan.

Qatar on Persianlahteen työntyvällä niemimaalla sijaitseva öljy- ja kaasuvaltio. Sen maaperä on pääosin autiomaata. Maan 2,7 miljoonan asukkaan väestö koostuu pääosin siirtotyöläisistä. Emiirikuntaa hallitsee Al Thanin suku. Vaalit ovat pienen eliitin etuoikeus. Ihmisoikeustilanne on heikko.

Henkeä kohti lasketulla bruttokansantuotteella mitattuna Qatar on yksi maailman rikkaimmista valtioista. Maan on laskettu käyttävän MM-kisajärjestelyihin 213 miljardia euroa. Kustannustaso on noin 17-kertainen verrattuna edellisiin Venäjällä ja Brasiliassa pelattuihin MM-turnauksiin, jotka nekin olivat monin kerroin aiemmin pelattuja MM-kisoja kalliimmat.

Ryvettyneisyys on jatkunut.

Kisat on normaalista aikataulusta poiketen pelattava marras-joulukuussa, koska kesäkaudella päivälämpötilat kohoavat Qatarissa 40 asteen tuntumaan. Kuumuuden ja huonojen työolojen takia kisojen rakennustöissä on selvitysten mukaan kuollut tuhansia siirtotyöläisiä. Työntekijöiden liikkumista on rajoitettu ja heidän passejaan takavarikoitu.

Kisaturisteista suuri osa majoittuu mieluummin Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa Dubaissa kuin konservatiivisessa Qatarissa. Vaikutelmaa kisatunnelmasta on yritetty luoda hämmentävillä näytöksillä, jossa miesjoukot esiintyvät eri maiden kannattajina.

Ilman kansainvälisessä jalkapalloliitossa rehottavaa laajaa ja systemaattista korruptiota Qatar ei olisi kisojaan saanut. Päätös kisaisännästä tehtiin Fifan edellisen puheenjohtajan Sepp Blatterin kaudella vuonna 2010, mutta ryvettyneisyys on jatkunut myös nykyisen puheenjohtajan Gianni Infantinon alaisuudessa.

Infantino esitti Qatarin kisojen alla toiveen kuukauden tulitauosta Venäjän Ukrainassa aloittamassa hyökkäyssodassa. Tulitauosta hyötyisi sodassa alakynteen jäänyt Venäjä.

Nähtävissä on merkkejä siitä, että jalkapallon ystävät ja sponsorit ovat saamassa likaisesta kabinettipelistä tarpeekseen. Osa kansallisten jalkapalloliittojen kumppaneista boikotoi kisoja siten, että ne eivät näy Qatarissa. Jos saman johtopäätöksen tekisivät myös Adidaksen, Coca-Colan ja Visan kaltaiset isot sponsorit, kisoja ei enää myönnettäisi ihmisoikeuksia polkeviin maihin. Jättiyhtiöidenkin mieli voi muuttua, jos riittävän moni ilmaisee halveksuntansa veren tahraamia kisoja kohtaan.