Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallitus ratsastaa entistä eripuraisempana kohti auringonlaskua – millaiseksi sirkukseksi eduskunta ehtii vielä muuttua ennen kuin vaalikausi päättyy?

Sanna Marinin (sd.) hallitus onnistui kuin onnistuikin torstaina löytämään sovun viimeisistä eduskunnan päätettäväksi toimitettavista lakiesityksistä, juuri ennen hallituksen itse itselleen asettaman määräajan umpeutumista. Näin hallitus varmisti pysyvänsä koossa ja joten kuten toimintakykyisenä aikana, jolloin Euroopassa soditaan ja sodan seuraukset alkavat koetella yhä pahemmin myös suomalaisten sietokykyä.

Sopu oli hyvä uutinen, mutta osoittautui ikävä kyllä heti kättelyssä niin laihaksi, että se ennakoi hallitukselle ja koko eduskunnalle levotonta jatkoa vaalikauden kääntyessä loppusuoralleen. Hallitus ratsastaa kohti auringonlaskua entistä eripuraisempana, sillä torstaiset päätökset jättivät kaikille hallituspuolueille paljon hampaankoloon.

Pullon henki karkasi ilmoille jo alkusyksystä.

Erilaiset kompromissit ovat toki aina kuuluneet monipuoluehallitusten arkeen. Vain ani harvoin hallitus on silti hieronut kompromisseja nyt nähdyllä tavalla. Hallituspuolueet kun kohdistivat enimmän tarmonsa kumppaneilleen tärkeiden lakien torppaamiseen eivätkä itselleen tärkeiden lakien edistämiseen.

Tässä tragikomediassa sai armon vain kourallinen lakiesityksiä, ja niistäkin saamelaiskäräjälaki ilman keskustan hyväksyntää. Mappi ö:hön hallitus hautasi peräti kymmenen lakihanketta. Pesuveden mukana huuhtoutui jopa sellainen harvinaisuus, josta olisi jo valmiiksi vallinnut eduskunnassa lähes saumaton yksimielisyys. Vasemmistoliitto kun otti ja pysäytti yritysten tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimet kostoksi siitä, että keskusta tyrmäsi vasemmistoliitolle tärkeän arvonnousuveron.

Tämä saattoi kiusalliseen asemaan myös pääministeri Marinin, joka samana päivänä oli korostanut kasvuyritystapahtuma Slushissa tuotekehityksen tärkeyttä. Marin vieritti syyn kannatusalhossaan kipuilevan keskustan harteille, eikä täysin aiheetta. Pullon henki tosin karkasi ilmoille jo alkusyksystä, kun enemmistö vasemmistoliiton edustajista äänesti eduskunnassa hallituksen potilasturvallisuuslakia vastaan ilman sen kummempia jälkiseuraamuksia. Siitä lähtien on ollut vain ajan kysymys, milloin muut hallituspuolueet tekevät sopivissa kohdissa samoin.

Keskusta vastusti nyt hallituksessa saamelaiskäräjälakia ja tehnee niin myös eduskunnassa. SDP:n Matias Mäkynen puolestaan paljasti torstaina valmiutensa kannattaa kokoomuksen lupaamaa lakialoitetta T&K-verovähennyksen toteuttamiseksi. Perjantaina hän kommentoi, että ei olisi näillä näkymin allekirjoittamassa aloitetta. Millaiseksi sirkukseksi eduskunta ehtii tällä menolla muuttuakaan ennen kuin vaalikausi saa päätökseensä?

T&K-ryhmää johtava Mäkynen ei aio allekirjoittaa kokoomuksen lakialoitetta – ei hänen mukaansa vastaa puolueiden sopua

Saamelaiskäräjälaki lähti eduskuntaan riitaisana – Henriksson vetosi eduskuntaan tarvittavan käsittelyajan löytämiseksi

Pääministeri Marin hallituksen kaatuneista lakihankkeista: Kun yritetään irrottaa rusinoita pullasta, on selvää, että se avaa sovut muiltakin osin