Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kaivostoimintaa tarvitaan, mutta ei mihin hintaan tahansa

Päivi Piiraisen kolumni (ESS 14.11.) mineraalien tarpeesta ja kaivosvaltauksesta Konninvedellä unohtaa kertoa Suomen nykyisestä lainsäädännöstä, jonka tila on karmea. Nykyinen laki antaa mahdollisuuden louhia rikkaudet maaperästämme ilmaiseksi.

Yhtiö voi tehdä kaivosvarauksen nollapääomalla ja käydä jopa kauppaa varauksillaan. Asianosaisina voivat olla vain toiset kaivosyhtiöt, eivätkä esimerkiksi konniveteläiset. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes toimii vain kumileimasimena ja myöntää luvat. Vakuuksia ympäristöriskeistä ei vaadita.

Kun malmio loppuu, firma menee tietenkin konkurssiin ja ympäristövahingot jäävät veronmaksajien kustannettaviksi. Näin on aina ollut ja ilmeisesti näin tulee myös olemaan.

Nykyinen hallitus viivyttelee uutta kaivoslakia. Yhdessä kaivosyhtiöiden kanssa laadittu lakiehdotus ei tule tuomaan ympäristönsuojeluun vieläkään parannuksia. Ehdotettu vero on aivan minimaalinen.

Vertailun vuoksi voisi mainita Norjan valtion öljyrahastot, joissa rahaa on tällä hetkellä yhtä paljon kuin kymmenen kertaa Suomen valtion velka. Norja ei antanut öljyvarojaan sille, kuka ensin ehtii.

Paljonko Suomella on rahaa kaivosrahastoissa suomalaisten turvaksi? Nolla euroa.

Kirjoittaja on Hollolan Herralasta.