Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lasten leikkien ja pelien täytyy mahtua pihoille myös nykyisin

Olen elänyt lapsuuttani 1990-luvun alun kerrostalolähiössä Lahdessa. Talot muodostivat suojaisan pihapiirin. Lapsia oli paljon ja yhdessä pelattiin monenlaisia pihapelejä: pesäpalloa, jalkapalloa, kirkonrottaa, keinupalloa ja poliisi ja rosvoa, jota pimeällä taskulamppujen kanssa kutsuttiin tuikkikseksi.

Kesällä istuttiin nurmikolla pelaamassa korttia, kuunneltiin c-kasetilta Lambadaa ja pidettiin lettukestit ulkona. Talvella pihalle jäädytettiin luistelukenttä, jossa pelattiin pipolätkää ja lapsille pidettiin hiihtokilpailut. Oli lama, mutta minun ei tarvinnut kantaa siitä huolta. Sain välillä kaksi markkaa, jolla hain ostarilta sokerimerkkareita.

Olihan meillä tietenkin Commodore 64 ja televisiosta katsottiin Ritari Ässää, mutta eniten aikaa vietettiin oman taloyhtiön pihalla yhdessä pelaten, kaikki tytöt ja pojat, eri-ikäisetkin keskenään. Lasten yhteiset, itse keksityt ja organisoidut, pihapelit ovat opettaneet monenlaisia elämäntaitoja ja luoneet pohjaa sille, millaisiksi aikuisiksi olemme kasvaneet.

Nämä muistot ovat nyt palanneet mieleeni, kun syksyllä postiluukkuumme tipahti kiinteistömanagerin tiedote, jonka mukaan kaikenlaiset pallopelit sekä frisbeen heitto on lapsilta kiellettyä nykyisen taloyhtiömme pihassa. Tiedotteessa oli kuvattu pihaan kaavoitettu leikkialue ympyröimällä punakynällä pieni hiekka-alue. Hiekka-alueella sijaitsee kaiken kaikkiaan keinu ja hiekkalaatikko.

Pihapiirissä oleva nurmialue on luonut hyvät puitteet kiekon puttailuun ja erilaisiin pieniin pallotteluihin. Piha on kuitenkin pienempi kuin lapsuuteni pihapiiri, joten pesäpallopeleille siellä ei ole tilaa.

Vapaa leikki tekee lapset onnellisiksi.

Kaksi naapuria oli tehnyt häiriöilmoituksen lasten harrastamisesta taloyhtiön pihalla. Asunnot ovat asumisoikeusasuntoja, ja talon omistajuus on siis näin ollen asuntoja rakennuttavalla osakeyhtiöllä.

Valittaessamme lasten oikeudesta käyttää pihaa ikäryhmälleen ominaiseen leikkimiseen eli pihapelaamiseen, kutsuttiin koolle asukaskokous, jossa todettiin, että lähellä sijaitseva koulun kenttä tarjoaa mahdollisuudet pihalla touhuamiseen. Kentällä on toki tähänkin asti isommat pelit pelattu.

Marraskuun tullen kenttä on ollut pilkkopimeä. Pihapeliasian käsittelyssä oikeanlaisten mittasuhteiden löytäminen on ollut vaikeaa molemmille osapuolille, omalta osaltani siksi, että aihe on nostattanut valtavasti tunteita pintaan.

Kyseessä ei ole ollut mikään tahallinen vahingonteko, vaan ongelmana on huoli siitä, että pihapelien seurauksena voisi aiheutua jonkinlaista aineellista vahinkoa. Jos tähän vedotaan, sitä on vaikea kiistää. Aina kun jotain touhutaan, on mahdollista, että vahinkoja sattuu.

Tältä erää minun on nostettava kädet pystyyn. Minkäänlaisia pallotteluita ei ole toistaiseksi sallittu, vaan hiekkalaatikko ja keinu ovat lasten leikkejä varten kaavoitettu ja tarkoituksenmukainen leikkipaikka.

Nähdäkseni asiaa olisi voitu lähestyä toiseltakin kantilta; asukkaiden tarpeet olisi voitu huomioida ja vastata kysyntään luomalla paremmat puitteet pihapelien toteuttamiseen sekä sopia pelisäännöistä. Näin olisi saatu lisättyä asukastyytyväisyyttä. Toivon, että pystyn osaltani vaikuttamaan siihen, että näin jatkossa tulee vielä tapahtumaankin.

Aika on nyt toinen. Nyt on minun vuoroni olla aikuinen, kantaa huolta ja vastuuta, pohtia tulevan talven sähkölaskuja. Nyt on minun lasteni vuoro olla lapsia, luoda omat kasvutarinansa. Jokin asia on kuitenkin pysynyt samana: leikki ja kavereiden kanssa yhdessä pelaaminen ja ajan viettäminen ovat lapsen normaalia ja täysipainoista kasvua tukevaa toimintaa.

Rajoja ja yhteisiä pelisääntöjä unohtamatta vapaa leikki tekee lapset onnellisiksi ja itsenäinen toiminnanohjaus vahvistaa monia taitoja. Peleissä ja leikeissä voi tulla kolhuja, mutta niistä voi löytää palasen opetusta. Jos kitketään virheen mahdollisuudet, kitketään myös mahdollisuus oppia, kehittyä ja kasvaa.

Lasten oikeuksia voi puolustaa vain aikuinen.

Kirjoittaja on lahtelainen.