Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Päijät-Hämeen hoitojonoihin on puututtava nopeasti – enää ei tarvittaisi uusia selvityspyyntöjä Valviralta

Kirurgian hoitojonot Päijät-Hämeessä ovat kasvaneet ennätysmäisiksi. Kiireetöntä hoitoa on yli puoli vuotta lokakuun lopussa odottanut 846 ihmistä.

Riittävän ripeän hoidon takaamiseksi terveydenhuoltolaissa on säädetty hoitotakuusta. Erikoissairaanhoidossa takuu tarkoittaa sitä, että hoito on aloitettava viimeistään kuuden kuukauden sisällä siitä, kun hoidon tarve on todettu. Nyt takuu ei siis toteudu kirurgian potilailla alkuunkaan. Jokainen odotuspäivä on tuskaa potilaalle ja kallista niin työnantajalle kuin yhteiskunnallekin.

Tilanteesta tekee erityisen ikävän se, että yli puoli vuotta odottaneiden määrä on kasvanut hyvin nopeasti kesästä lähtien. Kesäkuussa yli puoli vuotta jonottaneita oli "vain" 329, heinäkuussa jo 517, ja syksyn aikana tilanne on vain entisestään pahentunut. Muilla erikoisaloilla yli puoli vuotta jonottaneita on onneksi vain muutama kymmenen yhteensä.

Jokainen odotuspäivä on tuskaa potilaalle.

Päijät-Soten asiantuntijoiden mukaan syitä ennätysjonoihin ovat koronaepidemia, henkilöstöpula ja tänä vuonna olleet työtaistelut. Myös uuden sairaalaosan käyttöönotto on hidastanut leikkauksia muutaman viikon ajan.

Tilannetta on yritetty helpottaa tekemällä lisätöitä ja etsimällä lisää henkilökuntaa. Lisätöihin on yleensä löytynyt hyvin halukkaita, koska niistä on saanut hyvän korvauksen. Päijät-Soten johtajaylilääkärin Tuomo Niemisen mukaan lisätöiden määrää ei enää voitaisi lisätä, koska anestesialääkäreiden määrä tulee vastaan.

Kirurgian osastoilla tehdään paljon päivätyötä, joissa hoitajien palkkaus jää heikommaksi kuin monissa muissa alan töissä. Tämä selittänee osittain sitä, että hoitajia ei ole saatu rekrytoitua. Vaje on kasvanut hälyttävän suureksi: Päijät-Soten operatiivisen tulosalueen johtajan Jussi Haapalan mukaan tarvittaisiin heti 30–40 uutta työntekijää, jotta operatiivinen yksikkö toimisi täydellä kapasiteetilla.

Henkilöstövaje ja jonoluvut ovat nyt kasvaneet sellaisiin mittoihin, että myös alueen sote-rahoituksesta päättävien olisi syytä huolestua. Kun uudet tilatkaan eivät näytä houkuttelevan väkeä töihin, olisi syytä kokeilla myös nykyistä korkeampia tehtäväkohtaisia palkkoja. Kun tilanne on päässyt näin heikoksi, olisi hyvä myös katsoa, saadaanko yksityisiltä ostettua palveluja. Jonojen kasvattaminen tai vuokratyövoiman käyttö tulevat kalliiksi nekin.

Valvira on jo kesällä pyytänyt Päijät-Sotelta selvitystä jonoista. Toivottavasti uusiin selvityspyyntöihin ei enää olisi aihetta.

Leikkausjono kasvoi Päijät-Hämeessä historiallisen pitkäksi – "Tämä on valitettava ennätys kuntayhtymän ajalta"

"Nyt täytyy katsoa, mitä palveluita tarjotaan" – Päijät-Hämeen tuore hyvinvointialuejohtaja vakuuttaa ettei aloita säästöjä ja leikkauksia