Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Mervi Pasasen kolumni Miksi ostaa kallista ruokaa, onhan meillä irtokarkkeja

Kuten tiedämme uutisista, Fazer aikoo rakentaa Lahteen valtavan makeistehtaan. Kyseessä on suurin elintarviketeollisuuden investointi koko maassa.

Kohteesta odotetaan paljon. Valtavasti työpaikkoja, talouskasvua ja turisteja alueelle. Turisteja siksi, että kaikkihan haluavat käydä karkkitehtaalla.

Olin syksyllä reissussa, ja siellä tuli puhetta luokkaretkistä. Meitä oli porukassa parikymmentä, ja ihmisten luokkaretkikokemukset olivat kovin erilaisia.

Yksi kertoi käyneensä koulua Fazerin tehtaan naapurissa. Niinpä koulun oppilaat tekivät usein luokkaretkiä sinne.

En ole ikinä ollut karkkitehtaassa luokkaretkellä, mutta olen jo lapsena kuullut, miten siellä saa syödä karkkia niin paljon kuin haluaa. En tiedä, onko nykyisessä Fazer Experience -vierailukeskuksessa sääntö voimassa.

Ennen maksamista ehtii heittää hihnalle vielä lakupussin.

Sen tiedän, ainakin Mikon kertomana, että lapset kehuivat toisilleen syöneensä karkkia "niin paljon että tuli oksennus". Ja kuulemma joku poika oli saanut porttikiellon Fazerille, koska pystyi ahmimaan "niin paljon ettei Fazerilla ollut varaa siihen".

Luulen, että tarinassa oli hieman kerrointa, mutta niinhän hyvissä tarinoissa aina on.

Mutta se tehdas. Olenko ainoa, jonka mielestä meissä on jotain pielessä, jos maan suurin elintarvikealan investointi on makeistehdas? Eihän karkkia edes pitäisi syödä, paitsi ehkä kilo vihreitä kuulia ja pari rasiaa konvehteja jouluna?

Ihmettelen usein suomalaista makeistarjontaa ja sen rajattomuutta. Osa marketeista vyöryttää makeisia päälle niin, että eihän sitä kukaan normaaleilla vieteillä varustettu voi vastustaa.

Viimeiset kiusaukset läväytetään eteen vielä siinä terveellisiä vihannesostoksia tiskille latoessa, joten juuri ennen maksamista ehtii heittää hihnalle vielä lakupussin.

Minusta siinä on jotain sairasta.

Makeisten mussuttaminen tuo mielihyvää, kyllä. Varautusmispakkauksiin neuvotaan sujauttamaan suklaata, se voi kellarissa pimeässä kyhjöttäessä tuoda arvaamatonta iloa. Mutta näin heikonkin rauhan aikana yletön makeisten syöminen aiheuttaa terveys- ja mielenterveysongelmia.

Kaikki tietävät, mitä karkit tekevät verensokerille, ja mitä sen heilahtelut tekevät jaksamiselle. Ja sitten tulee vielä se syyllistämispuoli. Moni aikuinen syö karkkia salaa, koska häpeää makeanhimoaan tai jopa riippuvuuttaan.

"Herkkupala on sekunnin suussa, vuoden vyötäröllä". Lause on jäänyt mieleen 1990-luvulta, kun kaikkien piti laihduttaa. Onneksi ne ajat ovat takana, kun meitä syyllistettiin tuollaisilla kauheilla lauseilla. Nykyisin edes yritetään puhua kehorauhasta ja siitä, että mitä sitten vaikka vyötärölle kertyy vähän suklaakaloreita.

Ruoan hinta kallistuu koko ajan, ja kyllä karkin hintakin siinä samalla nousee. Mutta jos ei ole rahaa ostaa monipuolista, terveellistä ruokaa niin hei, karkkia saa vielä aika edullisesti. Kilo irtokarkkia lähtee yleensä kympillä, tarjouksena jopa alle sen. Tuoretiskiltä kympillä saa kilon lohta, mutta onhan irtokarkki vaan niin paljon parempaa. Jos ei ole leipää, syökööt leivoksia, väitetään kuningattarenkin sanoneen kun kansa näki Ranskassa nälkää.

No ei vaineskaan, kyllä ne rahat kannattaa laittaa oikeaan ruokaan.

Fazerin Lahden-tehdas etenee lähes aikataulussa, mutta täysin varmaa sen tulo ei ole vieläkään

Lahdessa ruokakorin hinnassa selvä nousu kesästä – hintaseurannan kuukauden nousija on vessapaperi