Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Planeettatohtori Hanna Haverin kolumni Iloa ja energiaa liikkumisesta – Minä olin Laudrup tai Lineker

Tikliparvi pyrähtelee marraskuun ohuessa valossa muistuttaen ympäriinsä sinkoilevia luokkaretkeläisiä. Suurmäen tornin juurelta ryntää hyytävästä syyssäästä piittaamattomia sinivalkoisiin pelipaitoihin ja shortseihin pukeutuneita pieniä sällströmejä ja pukkeja. Joku kaivaa jalkapallon paitansa alta. Hetkessä hiekkakentällä hyörii joukko tenavia maailman parhaan pelin parissa.

Kolme rakkainta urheilulajiani ovat suunnistus, hiihto ja jalkapallo. Pienessä maaseututaajamassa niitä pääsi tekemään yksin tai yhdessä. Pipo tai lippis päässä ei ollut väliä, oliko lettiä vai ei. Minä olin Laudrup tai Lineker. Porukan ärsyttävin laitettiin Maradonaksi. Talvella pallo vaihtui suksiin. Kun Matikainen oli hiihdetty kiinni, pysähdyttiin keskelle metsää kuuntelemaan lumisen luonnon ääniä.

Suomalaiset ovat Euroopan ulkoilullisinta kansaa. Liikkumattomuus lisääntyy kuitenkin jatkuvasti, ja sen vuosikustannukset Suomessa ovat miljardeja euroja. Moni elintapasairaus liittyy liikkumattomuuteen. Lasten liikunnan vähentyminen on huolestuttavinta. Alle puolet lapsista liikkuu vähimmäissuositusten mukaisesti.

Kouluun saa äidiltä autokyydin ja kävelymatka kaverille houkuttelee yhä harvemmin. Kolmannes lahtelaislapsista ei omista pyörää. Kaupunkisuunnittelussa pyöräparkit väistelevät autoilijoiden tilantarvetta turvallisista ajoväylistä puhumattakaan.

Painiturnauksen finaalissa vastassa olikin oma äitini.

Netti on täynnä tietoa erilaisista liikkumisympäristöistä, mutta tavallisessa arjessa ei ole aikaa niiden etsimiseen. LAB-ammattikorkeakoulu on rakentanut Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun (PHLU) ja Päijät-Hämeen Liiton kanssa tiekarttaa liikunnan edistämiseksi. Tavoitteena on digitaalinen kanava, josta jokainen voi löytää itselleen sopivan liikuntapalvelun.

Ihminen tarvitsee liikettä läpi elämänsä. Aikuisten esimerkki kasvavalle lapselle ja nuorelle on tärkeä. Myös vanhemmalla ja isovanhemmalla on oikeus liikkua, eikä vain istua kentän laidalla. Hauskimmissa liikunnallisissa lapsuusmuistoissani jalkapallojoukkuetta täydennettiin tädeillä ja sedillä. Painiturnauksen finaalissa vastassa olikin oma äitini. Otsaryppy silisi aikuisilta. Pyllähdyksille ja kömmähdyksille naurettiin yhdessä.

Arkiliikkumisen voi aloittaa kävelylenkistä lähimetsään. Maksuttomasta kunnallisesta liikuntaneuvonnasta saa lisävinkkejä sydänlihaksen vahvistamiseen. Harrastamisen Suomen mallissa jokaiselle lapselle ja nuorelle tarjotaan ilmainen harrastus koulupäivän yhteydessä.

Harrastusviikko-verkkosivustolla on lajiesimerkkejä – suosikkini on ”sankarit”. Tavoitteena on löytää iloa ja energiaa liikkumisesta. Hikikarpalot eivät ole pääasia – ne tulevat, jos ovat tullakseen.

Tikliparvi pyrähtää iloisesti pulputtaen seuraavaan puistoon. Luokkaretkeläiset kipuavat posket punaisina bussiin ja suuntaavat kohti uusia seikkailuja. Opettajaa jaksetaan kuunnella paremmin kuin ennen pelituokiota.

Jokainen malttaa odottaa lupaa kaivaa puhelin esiin repusta. Elämää tursuavia kuvia lähetetään äideille ja isille naurua kihertäen. Tänä iltana taatusti nukuttaa.

Kirjoittaja on Planetary Health -lääkäri Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Voit lähettää hänelle aihetoiveen sähköpostilla: lukijalta@ess.fi