Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Lahti joutuu taas puntaroimaan himmentyneen kruununjalokivensä omistajuutta

Lahden kaupunki on ajautunut suurimman tytäryhtiönsä Lahti Energian kanssa kiperään tilanteeseen, jossa se joutuu taas kerran puntaroimaan vakavasti omistuksensa tavoitteita ja viime kädessä myös perimmäistä tarkoitusta.

Tarkastelunsa ensi vaiheessa kaupunki valmistautuu muuttamaan Lahti Energialle myöntämänsä 60 miljoonan euron pääomalainan pääomasijoitukseksi. Tasejärjestelyn tarkoituksena on kasvattaa Lahti Energian omavaraisuutta ja pienentää rahoituskustannuksia, jotta yhtiö säilyttää investointikykynsä.

Järjestelyllä on varjopuolensa.

Nyt kassavirta ei tähän riitä. Kaksi suurta voimalahanketta edistivät kiitettävästi Lahden hiilineutraalisuutta mutta velkaannuttivat yhtiön korvia myöten. Uusin rasite on lainojen takaisinmaksuohjelma. Se on niin kireä, ettei yhtiö pysty rahoittamaan toimintavarmuutensa ja kilpailukykynsä kannalta tarpeellisia investointeja ilman erityisjärjestelyjä.

Pääomalainan muuttaminen pääomasijoitukseksi vahvistaisi Lahti Energian omavaraisuutta ja vähentäisi korkomenoja. Näin yhtiö pääsisi taas investoimaan myös päästöttömään energiantuotantoon kuten hyvin tuottavaan tuulivoimaan. Yhtiön arvo ja pahasti notkahtanut osingonmaksukykykin vahvistuisivat, mikä olisi myös omistajan eli kaupungin etu.

Järjestelyllä on tosin kaupungin kannalta myös varjopuolensa. Rahoituskustannusten leikkaaminen tällä tavoin tarkoittaa myös sitä, että kaupungilta jää saamatta tuntuva määrä korkotuloja liki 10 vuoden ajalta. Toki menetystä paikkaavat osinkotulot, kunhan Lahti Energia saa enimmät lainanlyhennyksensä pois päiväjärjestyksestä ja kassavirta voi taas vahvistua.

Ikävä kyllä näin ei pääse tapahtumaan vielä muutamaan vuoteen, ja se kasvattaa entisestään kaupungin ja viime kädessä myös lahtelaisten veronmaksajien riskejä merkittävän omistuksensa suhteen. Juuri tästä syystä on tärkeää, että kaupunki ei jää seuraamaan kehitystä tumput suorana vaan aikoo lähikuukausina päivittää Lahti Energiaa koskevan omistajastrategiansa uuden tilanteen edellyttämälle tolalle.

Vaikka tasejärjestely vahvistaa selvästi Lahti Energian nykyään hyvin vaatimattomaksi ehtynyttä osingonmaksukykyä, kaupungin lienee turha odottaa tyttäreltään pitkiin aikoihin, jos koskaan, yhtä runsaita tuloutuksia kuin mihin menneinä vuosikymmeninä totuttiin. Ellei näkymä näytä tästä enää kirkastuvan, Lahdessa on syytä käydä perusteellinen keskustelu siitä, missä määrin kaupungin kannattaa pitää kiinni sataprosenttisesta omistuksestaan kirkkaimman loistonsa menettäneessä kruununjalokivessään.