Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Ei ole pakko tehdä tyhmiä päätöksiä

Ope, autatko mua, pyytää oppilas, ja ope vastaa, odota hetki, ja oppilas odottaa tai sitten ei ja alkaa touhuta ihan muuta. Liikehdintä, pulina, häirintä, turhautuminen koulutouhuun. Tuossa on yksinkertaisesti sanottu, mitä tarkoittaa, kun Lahdessa leikataan, otetaan pois rahaa ja resursseja kouluilta ja opetuksesta.

Koulut osoitetaan taas kerran syyllisiksi, ottamaan vastaan päättäjien näköalattomuus siitä, mitä tästä vähennystouhusta seuraa. Koulu, rehtori, opettaja pannaan ihan mahdottoman eteen.

Tee työsi hyvin, kohtaa oppilas hyvin, tapaa kodit hyvin, ja se kaikki muu, mikä nykyään kuuluu saumattomasti kouluun, opetukseen ja koulun kasvatustyöhön. Nyt näillä päätöksillä rikotaan tuo, olisiko se, haave, arkipäivä, jossa yksittäinen opettaja tai koulunkäynnin ohjaaja toimii päivittäin.

Nyt esitetyt määrärahavähennykset ovat huima määrä rahaa, joilla Lahden koulujen opetusta hoidetaan. Tuon rahamäärän, 1,5 miljoonaa euroa, pois ottaminen opetuksesta tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että:

Koulu, rehtori, opettaja pannaan ihan mahdottoman eteen.

1. Opetusta on pakko vähentää, 2. Luokkia yhdistetään, 3. Luokkia sekoitetaan entistä enemmän, 4. Luokkiin tulee entistä enemmän erilaisia oppilaita, 5. Oppilaan saama tuki vähenee, 6. Opettajia vähennetään, 7. Koulunkäynnin ohjaajia vähennetään, 8. Kouluvälineitä, kaikkia niitä, tulee vähemmän, 9. Kaikenlainen pahoinvointi lisääntyy, 10. Kaikki johtaa siihen, että tulevaisuudessa maksetaan tämä päätös.

On täysin järjetöntä vähentää tulevaisuudesta mahdollisuuksia ja ajatella, että näin on pakko tehdä. Ei ole pakko. Pakko on olla olemassa, mutta pakko ei ole tehdä tyhmiä päätöksiä.

Päätös asettaa koulut todella kurjaan tilanteeseen. Pakko on opettaa, mutta miten, kun on pakotettu vähentämään opetusta ja oppilaan tarvitsemaa apua, tukea, yhdessä kulkemista.

Koulu on avoin meillä Suomessa. Kannattaa mennä käymään koulussa ja seurata, miten siellä menee. Kannattaa myös kysyä koulun väeltä, kuinka menee, ja mitä he ajattelevat tästä päätöksestä ja sen mukanaan tuomasta sekasotkusta.

Tämä päätös on tyhmä. Se ei auta Lahden taloutta eikä mitenkään Lahden vetovoimaa, jotta saisimme tänne uusia asukkaita. Ammattitaitoisia tekijöitä, koulutettuja tekijöitä, uusia opiskelijoita, heitä me tarvitsemme. Tällainen päätös ihan varmasti panee perheen, yksinäisen henkilön harkitsemaan Lahteen muuttamista.

Koulu tarvitsee puolustajiaan, puolustetaan koulua ja ollaan tarkkoina. Pidetään yhteyttä päättäjiin. Se on tehtävä meille kaikille.

Kirjoittaja on toiminut opettajana Lahdessa 40 vuotta.