Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kiinteistöjen hillittävä kustannusten nousua – kipeimmin osuu yhtiöihin, joilla ei ole rahaa tilillä

Niin meillä Päijät-Hämeessä kuin muuallakin Suomessa kuritetaan asunto-osakeyhtiöitä poikkeuksellisen isolla kustannusten nousulla, minkä takia on tulossa suuria vastikekorotuksia. Siksi on tehtävä toimenpiteitä, joilla saadaan kustannuksia alennettua.

Lämmityskustannukset haukkaavat hoitovastikkeesta lähes kolmanneksen ja marraskuun alun hinnankorotusten jälkeen yli kolmanneksen. Monesti pelkästään lämmitysjärjestelmän laitteiden tarkistuksella ja säätöjen kuntoon saattamisella saadaan kulutusta pienennettyä.

Lämmityskausi on alkanut ja eletään kaukolämmössä talviajan (1.11.–31.3.) viiden kuukauden korkeaa hintakautta, jossa megawattitunnin (MWh) hinta on 86,81 euroa. Varmasti moni kiinteistöjen kanssa tekemisissä oleva tietääkin, että talven kylmien kuukausien aikana kuluu lähes 70 prosenttia kiinteistön lämmitysenergiasta ja kuluista reilu kolme neljännestä (77,1 %).

Kulutusta voidaan leikata madaltamalla asuntojen ja vielä tuntuvammin yleisten tilojen, autotallien ja varastojen lämpötiloja ja saada merkittäviä kustannussäästöjä.

Sama pätee kiinteistön vesi- ja sähköjärjestelmiin. On varmistettava, että laitteet, säädöt ja automatiikka toimii. Hyvin hoidetussa talossa toimitaan huoltokirjan ja määritetyn huolto-ohjelman mukaan. Näin ei kuitenkaan ole kaikissa kiinteistöissä.

Hoitovastikkeita on korotettava 0,5–1 euroa neliöltä kuukaudessa.

Kiinteistön laitteita ja niiden toimintoja, sekä kulutuksia tarkkailee säännöllisesti huoltomies ja ilmoittaa havaitsemistaan laiterikoista, toimintahäiriöistä tai kulutuspoikkeamista viipymättä isännöitsijälle. Kiinteistöt ovat erilaisia, ja niiden laitteet ja toiminnot poikkeavat toisistaan ja niiden hallinta voi olla haasteellista kokeneemmallekin, saati kokemattomalle.

Näinä aikoina on korostunut tarve huolehtia, että huoltomies hallitsee kiinteistön laitteiden kunnon tarkkailun ja ymmärtää toimia tarvittaessa oikein. Väitän, ettei näin läheskään aina ole.

Minkälaisia vastikekorotuksia vuonna 2023 on odotettavissa? Tämän hetken kustannustietojen mukaan hoitovastikkeita on korotettava välillä 0,5–1 euroa neliöltä kuukaudessa. Tiedossa on, että esimerkiksi kaukolämmön hinta on noussut vuoteen 2021 nähden 25 prosentilla. Perusmaksun alennuksen takia kokonaiskustannusten nousu jää alemmaksi.

Vesi- ja jäteveden hinta jäänee tämän vuoden tasolle. Kiinteistöverot kohoavat verotusarvojen muutoksen seurauksena. Monien ostopalveluiden, kuten huollon ja siivouksen kustannukset nousevat useita prosentteja, samoin tontinvuokrat indeksin laukeamisen takia.

Niillä onnellisilla, jotka ovat Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen jäseniä, ei kiinteistösähkön energianhinta nouse, mutta muilla moninkertaisiksi.

Pääomavastikkeiden korotukset tulevat olemaan hoitovastikkeitakin korkeampia, koska yleisimmän korkoperusteen 12 kuukauden euriborin korot ovat nousseet (riippuen lainan nostoajankohdasta) 2,7–3,1 prosentilla. Korkojen nousu voi vielä jatkua.

Kolmen prosentin koronnousun vaikutus pääomavastikkeisiin riippuu tietenkin lainan määrästä, mutta esimerkiksi varsin yleisellä lainamäärällä 500 euroa neliömetriä kohti se tarkoittaa 1,25 euron vastikkeen nousua neliömetriä kohti kuukaudessa.

Tällä kirjoituksella haluan herätellä meitä asunto-osakeyhtiöissä asuvia tai osakkeita omistavia varautumaan tulevaan ja hiukan avata sitä, minkä tasoisia vastikkeiden korotuksia on tulossa.

Kipeimmin korotukset kohdistuvat taloyhtiöihin, joilla ei ole kertyneitä hoitovastikeylijäämiä eli rahaa tilillä, jo sen takia, että merkittävä osa taloyhtiön rahan menoista painottuu alkuvuoteen. Tällaisia maksuja ovat muun muassa vakuutukset.

Lisäksi kaukolämmön hinnoitteluperusteiden ja talviajan kulutuksen takia noin puolet kaukolämmön energiakustannuksista maksetaan vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana. Nyrkkisääntö on, että yhtiön tilillä on hyvä olla vähintään neljän kuukauden hoitovastikekertymää vastaava summa.

Kirjoittaja on kiinteistöneuvos ja Lahden kaupunginvaltuutettu (kok.).