Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Lahden kaupunginhallitus yllätti iloisesti yksituumaisuudellaan, mutta vaikeimmat budjettiväännöt ovat vasta edessäpäin

Lahden kaupunginhallitus pääsi alkuviikosta yllättämään iloisesti talousarviokokouksensa päätteeksi. Se kykeni hyväksymään valtuustolle valmistelemansa budjettiesityksen yksimielisesti, ilman ainuttakaan äänestystä.

Vastaavaa ei kaupunginhallituksen budjettikokouksissa ole tapahtunut kuin ani harvoin. Vielä harvinaisempaa olisi, jos ihme toistuisi myös valtuustossa, kun budjetti lyödään siellä lopullisesti lukkoon. Hallitus näytti valtuustolle hyvää esimerkkiä, mutta ristiriidoille tarjoaa hedelmällistä maaperää se tosiasia, että valtuustossa budjetin kimppuun pääsevät myös ne puolueet, joilla ei ole omaa edustajaa hallituksessa.

Yksimielisyys ei ole demokratiassa itseisarvo eikä aina edes tavoiteltava tila. Lahdessa on kuitenkin eletty varsinkin viime kuntavaalien jälkeen niin myrskyisissä merkeissä, että kaupunginhallituksen saavuttama sopu budjetin kaltaisesta isosta ja vaikeasta mutta sitäkin tärkeämmästä kokonaisuudesta on rohkaiseva edistysaskel. Jos päättäjien seminaarimatkalla Tampereelle oli yhtään osuutta asiaan, reissu oli enemmän kuin hintansa arvoinen.

Lisärahat tulevat tarpeeseen.

Toki budjetista on aina helpompi sopia, jos käytettävissä olevat tulot kasvavat eivätkä vähene. Kaupunginhallitus junaili itselleen lisää pelivaraa kasvattamalla reippaasti omaisuuden myyntivoitto-odotuksia. Siten se saattoi osoittaa perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen selvästi enemmän rahaa kuin kaupunginjohtaja Pekka Timonen alkuperäisessä esityksessään. Lisärahat tulevat tarpeeseen, sillä niistä huolimatta kouluja ja päivähoitoa odottavat ensi vuonna nykyistä niukemmat ajat. Tätä enempää kaupunginhallitus ei silti tohtinut luvata tietäen, että se olisi johtanut entistä suurempiin ongelmiin vuoden kuluttua. Lahden talous uhkaa painua silloin miinuksen puolelle peräti 50 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna alijäämä pysyttelee vielä siedettävänä eikä lisävelkaan ole tarpeen turvautua, kiitos luvassa olevien myyntivoittojen. Vaikka Paavolan kampus ja kaupunginsairaala pantiin jo lihoiksi, rahastettavaa omaisuutta löytynee yhä siinä määrin, että tulo-odotukset ovat toivottavasti mieluummin ali- kuin ylimitoitettuja. Ikuisesti ei menojen rahoittamista silti pidä laskea satunnaisten myyntitulojen varaan, koska sillä tiellä pää tulee ennen pitkää vetävän käteen.

Kun Lahdessa kohta lähdetään – jälleen kerran – hakemaan talouden tasapainoa monivuotisella ohjelmalla, päähuomio on kiinnitettävä tulopohjan vahvistamiseen omaisuuden kaupittelemista kestävämmällä tavalla. Vain siten kaupunki voi pitää pysyvästi yllä palvelutasoa, joka tyydyttää sekä nykyisiä että tulevia lahtelaisia.

Lahden kaupunginhallitus lisäsi rahaa opetukseen ja varhaiskasvatukseen