Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Kirkkovaalitentistä ei tullut oikein hullua hurskaammaksi

Kävin 8.11. kuuntelemassa Etelä-Suomen Sanomien päätoimittaja Markus Pirttijoen ja Radio Voiman päätoimittaja Matti Even vetämän seurakuntavaalitentin. Yhteistyössä Lahden seurakuntayhtymän kanssa järjestetty tilaisuus pidettiin Malskin Sammiosalissa.

Paneelissa istuivat kaikkien viiden lahtelaisen seurakunnan valitsijamiesyhdistysten edustajat. Kovin oli vaikeata saada selväksi eri jäsenten varsinaiset mielipiteet lukuun ottamatta Erkki Niemistä, joka vastaili vetäjien toivomalla tavalla varsin näpäkästi.

Muilla oli kovin paljon mielessään, eikä sanomisiin oikein taitanut riittää vetäjien toivoma aika. Useimmissa kysymyksissä mielipiteet eivät aivan hirveästi toisistaan eronneet. En tullut vakuuttuneeksi siitäkään, olivatko mielipiteet koko yhdistyksen vaiko vastaajan omia.

Ainoa kysymys, johon mielipiteet olivat suhteellisen selkeitä, oli kysymys sukupuolineutraalista vihkikaavasta. Reippaasti sitä vastustivat Erkki Nieminen, Marja-Leena Vierumäki ja Ohto Oksanen ja puolsivat selkeästi Elina Tammilehto-Juntunen ja Minna Saarelma-Paukkala. Sari Niinistö ei ilmeisesti ollut muodostanut mielipidettä, koska vastusti, mutta halusi sitä kantaansa perustella.

Ei ollut juontajien vika, ettei tilaisuudesta tullut oikein hullua hurskaammaksi. Vihkikaavakanta, joka tietysti onkin tämän hetken kuumin kysymys, tuli kyllä selväksi.

Poliittisia sidoksia ei kukaan tunnustanut olevan mukana kirkon luottamustoimissa. Erkki Nieminen sanoi kyllä puolueensa omaavan paljon samoja arvoja kuin kirkkokin, mutta se ei muuten mitenkään kuulemma vaikuta hänen kantoihinsa kirkon kysymyksissä.

Osallistujat kertoivat hieman vaihtelevasti käyvänsä kirkossa, mutta kirkko joka tapauksessa oli lähellä kaikkien sydäntä.

Helppo urakka ei valituksi tulevilla ole. Lahden äänestysprosentti viime vaaleissa oli kymmenen nurkilla, kun valtakunnallinen prosentti oli 15 tietämillä. Alhainen prosentti tarkoittaa, että jokaisella äänellä on paljon painoarvoa.

Kirkon merkitystä ei kukaan kieltäne. Vielähän meistä melkein neljä miljoonaa siihen kuuluu. Kirkko käyttää rahansa varsin hyvin. Kaikenlaista diakonia- ja avustustyötä tehdään paljon.

Kirjoittaja on lahtelainen.