Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Metsä kyllä hoitaa terveyttä, mutta miten hyödyn saisi mitattua rahassa?

Etupihalla kaupunki, takapihalla luonto. Tällaisella periaatteella Lahdessa tehdään aluesuunnittelua ja se voisi toimia vaikka kaupungin markkinointiteemanakin. Tutkimusten mukaan helposti saavutettava kaupunkivihreä lisää asukkaiden hyvinvointia.

Kaupunkivihreällä tarkoitetaan puistoja, metsiköitä ja luonnonsuojelualueita. Tätä vihreää Lahdessa riittää, sillä lähes jokaisella taajama-alueella asuvalla lahtelaisella on korkeintaan 300 metriä lähimmälle virkistysalueelle. Lähin viherkeidas on melkein aina ainakin 1,5 hehtaarin laajuinen (ESS 4.11.).

Mitä merkitystä lähimetsällä sitten on? Lahden kaupunki ja Päijät-Sote tutkivat parhaillaan osana Go green routes -verkostoa Päijät-Hämeen keskussairaalan viereisestä metsästä saatavia terveyshyötyjä.

Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta ja stressiä.

Tutkimustieto ympäristön vaikutuksesta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin on laajentunut paljon. Terveysmetsiä on tutkittu erityisesti Japanissa ja niitä on Suomessakin jo useassa kunnassa.

Kun koronapandemia eristi suomalaiset koteihinsa, moni löysi helpotusta luonnossa liikkumisesta. Metsä näyttääkin vaikuttavan erityisen hyödyllisesti esimerkiksi mielenterveyteen. Luonnossa oleskelu laskee verenpainetta ja stressiä.

Luontoarvojen merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille ei ole välttämättä vielä riittävän hyvin ymmärretty. Kuntien päätöksenteossa luontoarvot otettaisiin varmasti nykyistä paremmin huomioon, jos niistä olisi tutkimustiedon avulla saatavissa selkeää faktaa ja mitattua rahallista hyötyä.

Erityisiä terveysmetsiä ei ole tarvetta rakennuttaa ylenmäärin, sillä samat terveyshyödyt voidaan saada lähimetsistä. Olennaista on metsän monimuotoisuus ja alueen koko, jotta siellä oleskelusta voisi saada tunteen metsästä. Plussaa on tietenkin helppo saavutettavuus.

Kaupunkimetsien hoidossa on jo pitkään haluttu lisätä lahopuun määrää. Myrskyn kaatamia puita ei poisteta vaan ne saavat jäädä paikoilleen. Kun metsien terveysvaikutuksista puhutaan, voisi kuitenkin toivoa, että monet kaupunkialueen lähimetsien pienet polut pidettäisiin yhä helposti kuljettavina. Yllättävän moni lahtelainen kun oikaisee kauppa-, koti- tai työmatkansa lähimetsän kautta ja nauttii näin ilmaisista terveyshyödyistä.

Kaupunkivihreä on Lahdessa hyvin hoidossa. Sen sijaan liikennesuunnittelua voisi tehdä nykyistä useammin niin, ettei katupuita tarvitsisi kaataa tarpeettoman paljon. Katupuillakin on oma merkityksensä siinä, kuinka vihreältä lehmusten kaupunki tuntuu.