Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallituksen linnarauha loppui lyhyeen

Välikysymykset ovat opposition järein mutta silti kovin tehoton ase vallassa olevan hallituksen horjuttamiseksi. Vain neljä hallitusta on joutunut eroamaan niiden seurauksena, ja tuoreinkin tapaus on 1950-luvun lopulta.

Parhaillaan eduskuntaa työllistää opposition välikysymys Suomen vastauksesta EU-komission ehdotukseen luonnon ennallistamisasetukseksi. Eduskunta punnitsee sen tiimoilta perjantaina hallituksen luottamuksen, mutta jo keskiviikkona käyty keskustelu vahvisti, ettei tämäkään operaatio koidu hallituksen kohtaloksi. Hallituspuolueet kun vakuuttivat yksi toisensa jälkeen hyväksyvänsä vastauksen, jonka hallitus pääministeri Sanna Marinin (sd.) suulla oppositiolle antoi.

Koossa ovat ainekset uudelle kriisille.

Täysin pitkin vanhoja raiteita ei tämänkertainen prosessi silti edennyt. Yhteisen vastauksen muotoileminen tuotti hallitukselle epätavallisen paljon työtä ja tuskaa, ja rivit rakoilivat jo siinä vaiheessa, kun ennallistamisasetusta alettiin käsitellä valiokunnissa.

Oppositio haistoi tässä tilaisuuden iskeä lisää kiilaa hallituksen sisälle. Selväksi kun oli käynyt, että keskusta vastustaa asetusta sen nykyisessä muodossa yhtä tiukasti kuin vihreät ja vasemmistoliitto sitä kannattavat. Siten oppositiossa saatettiin hetken jopa unelmoida, että hallitus ei vain horjuisi vaan kaatuisi välikysymyksen puhureissa.

Tältä osin välikysymys osoittautui suutariksi, mutta täytti tehtävänsä sikäli, että se pakotti hallituksen terävöittämään merkittävästi kantaansa ennallistamisasetukseen. Pääministeri Marin sai keskiviikkona sanotuksi, että Suomella on perusteet äänestää lopputulosta vastaan, jos asetuksesta ei saavuteta EU:ssa hyväksyttävää ratkaisua.

Marinin vastaus tylsytti opposition kritiikiltä terävimmän kärjen ja riitti siinä kohtaa rauhoittamaan myös keskustan kuumentuneet tunteet. Linnarauha hallituksen sisällä ei tosin kestänyt kauan, sillä jo torstaina valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) pillastui, kun Marin toimitti keskustan vastustaman saamelaiskäräjälain valtioneuvoston istuntoon. Vielä tällä kertaa asia tyssäsi siihen, että keskusta jätätti sen pöydälle. Se oli silti vain viivytystaistelua, sillä Marin ilmoitti hallituksen vievän lain pikaisesti päätettäväksi, vaikka keskusta haraisi valtioneuvostossa loppuun asti vastaan. Koossa ovat siten taas mehevät ainekset uudelle hallituskriisille, vaikka edellisestäkään ei ole vielä kunnolla selvitty. Nähtäväksi jää, kuinka ahtaaseen rakoon hallitus ehtii itsensä vielä ajaa ennen kuin vaalikausi päättyy.

Hallitus vuoti eripuraansa julkisuuteen välikysymyskäsittelyn alla