Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Seurakuntavaaleissa on helppo äänestää

Seurakuntayhtymän ja Etelä-Suomen Sanomien järjestämässä vaalipaneelissa oltiin monesta asiasta jokseenkin yksimielisiä (ESS 9.11.2022). Toki erilaisiakin näkemyksiä löytyi. Yksi tällainen näkökulma nousi esiin Sari Niinistön (kok. ja sit.) puheenvuorossa. Hän kuvaili varsin voimallisin sanakääntein seurakuntavaalien äänestämisen hulluutta ja totesi, että on oltava melkoinen arkkitehti, että osaa äänestää.

Olen tästä täysin eri mieltä. Äänestysjärjestelmä on ollut todella kauan käytössä ja siihen on totuttu. Ennakkoinformaatiossa on selkeästi kerrottu, että kirkkovaltuustoon äänestetään valkoisilla lipuilla ja seurakuntaneuvostoon oransseilla. Nämä värit ovat myös vaalipaikoilla ehdokkaiden yhteenvetolistoilla.

Vaalipaikoilla on äänestysavustajia ja äänestäjiä opastetaan äänestämisessä. Sari Niinistön pelottelu kertoo äänestäjien osaamisen aliarvioimisesta ja saattaa vaikuttaa äänestyshalukkuuteen. Maailmalta löytyy esimerkkejä huomattavasti monimutkaisemmista äänestystavoista.

Toinen Sari Niinistön mielipiteen muista eroava näkemys oli, että hän kannattaa yhden seurakunnan mallia. Ikävä kyllä seurakuntien liittäminen yhdeksi suuremmaksi kokonaisuudeksi ei ole läheskään aina tuottanut myönteisiä kokemuksia, niin kuin keskustelussa todettiin. Yhtymämalli todettiin toimivaksi ja yhteisöllisyyttä tukevaksi. Sen sisällä on nykyistä vielä enemmän mahdollista tehdä yhteistyötä.

On ymmärrettävää, että kunnallisessa ja alueellisessa päätöksenteossa mukana olevat saattavat nähdä kunnallisen järjestelmän olevan sopiva myös seurakunnan rakenteeseen ja toimintaan. Seurakunta on kuitenkin erilainen yhteisö, jonka olemus ja tehtävä on toisenlainen. Siksi se voi tulevaisuudessakin toimia omanlaisella rakenteellaan.

Todella tärkeää olisi saada äänestysprosentti nousemaan, jotta yhä enemmän päätöksenteossa ja toiminnassa kuuluisi kaikkien seurakuntalaisten ääni. Nyt äänestämään!

Kirjoittaja on lahtelainen eläkeläinen.