Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Olkiluoto 3:n rakennusaikaa tuntuu kuvaavan virheiden jono

Olkiluoto 3:n valmistumisen jatkuva myöhästyminen pakottaa väistämättä kysymään, miten moinen nykyaikana on edes mahdollista, jos asialla ovat kaikissa vaiheissa asiansa osaavat ammattilaiset.

Atomivoimala ei sinällään eroa muusta koneenrakennuksesta kuin ydinreaktorin osalta, joka sekin on sinällään tuttua ja toteutettu maailman lukemattomissa voimaloissa. Kysymyksiä ovat, mikä tai mitkä laatujärjestelmät ovat käytössä ja noudatetaanko niitä pilkun tarkasti. Voimala kootaan pitkälti muualla kuin paikalla tehtävistä osista. Itse rakennus ja tietysti putkistot ja asennustyöt ovat paikallisia toimenpiteitä.

Nyt kyseessä on vesipumppujen osissa ilmennyt säröily. Miten on mahdollista, että viat huomataan vasta, kun koko laitosta kokeillaan. Eikö laadunvalvonta ole ollut pumpputehtaassa kunnossa. Metalliosien ainetta rikkomattomaan laaduntarkastukseen on kehitetty hyvät menetelmät. Eli pumpun osat tarkastetaan ennen pumppujen kokoonpanoa, ja ainakin näin tärkeässä kohteessa koekäyttöön vielä laadun varmistamiseksi. Eittämättä mieleen tulee kuva koko voimalan rakennusajalta jatkuvasta virheiden jonosta.