Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Tiedätkö, mistä löydät valon, kun kaikki pimenee?

Energiayhtiöt ovat lupailleet, että ensi talvesta pitäisi selvitä ilman pitkiä ja laajoja sähkökatkoja. Mahdollisia kysyntäpiikkejä voidaan tarvittaessa tasata parin tunnin mittaisilla katkoksilla, jotka koskisivat ensisijaisesti harvaan asuttuja seutuja, ja niistä tiedotettaisiin ennakkoon.

Silti ei ole pahitteeksi, että varautumista tehdään pitkäkestoisemmankin katkoksen varalle. Täysin poikkeuksellisia sellaisetkaan tilanteet eivät ole. Haavoittuvia ovat etenkin linjojen päässä sijaitsevat kohteet sellaisilla alueilla, joissa sähköjä ei ole vielä vedetty maan alle. Lähimenneisyydessä maassamme on koettu useita myrskyjä, jotka ovat katkoneet sähköjä jopa viikoiksi. Esimerkiksi vuoden 2011 joulunpyhinä Tapani- ja Hannu-myrskyt veivät sähköt yli puolelta miljoonalta suomalaiselta. Pisimmillään katkot kestivät kaksi viikkoa.

Kaikki kaasulämmittimet eivät sovellu sisätiloihin.

Tulevana talvena sähkökatkojen syy ei välttämättä ole myrsky vaan pakkanen. Jos sähköntarve kasvaa hyvin suureksi Suomessa ja – mikä vielä hankalampaa – myös Ruotsissa, sähköstä voi tulla pulaa. Eivätkä näkymää suinkaan helpota Ruotsista kantautuneet tiedot sikäläisten ydinvoimaloiden ongelmista. Siellä Ringahls 4 -voimalan käyttökatko on venynyt tammikuun loppuun ja keskiviikkona saatiin tietoa myös toisen ydinreaktorin Oskarshamn 3 turbiiniongelmista. Sen korjausaikataulu ei ole vielä tiedossa.

Sähkönjakelujärjestelmän pystyssä pitämiseksi sähköä saatetaan joutua säännöstelemään eivätkä yllättävätkään katkokset ole poissuljettuja. Siinä mielessä kansalainen voi sähkökatkojenkin aikaan olla huoletta, että yhteiskunnan avaintoiminnot on turvattu hyvin. Etelä-Suomen Sanomat käsitteli aihetta 9. marraskuuta. Esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalan päivystystoiminnat ja leikkaussalit pidetään toimintakuntoisina varavirtalähteen voimin. Päivittäistavarakauppojen kassoja ja kylmäkaappeja voitaisiin pitää toiminnassa ainakin jonkin aikaa vara-akkujen ja diesel-käyttöisten voimalaitosten avulla. Roskavuoretkaan eivät pääsisi kasvamaan, kun jätehuolto pystyy ottamaan vastaan jätteitä myös silloin, kun sähköt ovat poissa.

Kotioloissa sähkökatko voi kuitenkin yllättää silmänräpäyksessä koittavalla pimeydellä. Parasta varautumista on varmistaa paristokäyttöiset valaisimet sellaiseen paikkaan, että sinne löytää käsikopelollakin. Valoisassa pystyy sitten huolehtimaan muista arjen askareista. Kunhan muistaa, että esimerkiksi kaikki kaasulämmittimet eivät sovellu sisätiloihin.

Kaikkeen varaudutaan vaikka pahimmat pelot tuskin toteutuvat – Näin lahtelaisia aiotaan varoittaa sähkökatkoksista ja häiriöistä veden jakelussa