Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Ilmastonmuutos on jatkuvasti kasvava kustannus myös suomalaisille

YK:n ilmastokokous käynnistyi maanantaina Egyptissä Sharm el-Sheikhissä. Ilmastokokous on järjestyksessä 27:s. Järjestysluvusta ei voi kuitenkaan päätellä edistystä: vuodesta 1995 järjestettyjen kokousten kouriintuntuvat saavutukset tuntuvat mitättömiltä maailmassa, jossa jo eletään ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen keskellä.

YK:n alaisen maailman ilmatieteen järjestön WMO:n kokouksen alla julkaisema raportti kertoi kaunistelematta nykytilanteesta: Kuluneet kahdeksan vuotta ovat jokainen, tilastojen keräämisen sallimissa rajoissa, olleet keskimäärin ennätyskuumia. Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä kasvaa, ilmastonmuutoksen haittavaikutukset ovat muuttuneet todellisuudeksi. Helteet, merenpinnan nousu, toisaalta rankkasateet ja tulvat, toisaalta kuivuus sekä ekosysteemeiden kuormittuminen ovat jo totta.

Tätä viestiä vasten on ollut helppoa aistia luovuttamisen tunnelmaa ennen ilmastokokousta. Tavoitteisiin ei ylletä. Pariisissa 2015 sovittu pyrkimys rajoittaa ilmaston lämpeneminen 1,5 asteeseen yli teollista aikaa edeltäneen keskilämmön on jo todennäköisesti karannut.

Guterres puhui "ilmastohelvetistä".

YK:n pääsihteeri António Guterres puhui ilmastokokouksen aloituksessa siekailematta tulossa olevasta "ilmastohelvetistä".

Luovuttamiseen ilmastotoimissa ei kuitenkaan ole varaa. Siihen ei ole varaa ensinnäkään siksi, että kyse on ihmiskunnan ja elonkehän olosuhteiden monimutkaisesti hengenvaarallisesta muutoksesta.

Siihen ei ole varaa myöskään siksi, että apatian valtaan antautuminen kostautuu tulevaisuudessa entistä suurempina kustannuksina, kuten Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) muistutti puheenvuorossaan Egyptissä maanantaina.

Fraasin mukaan ilmastonmuutos tapahtuu globaalisti ja vaikuttaa paikallisesti, lokaalisti. Kummassakaan ulottuvuudessa suomalaiset eivät voi paeta ilmastonmuutoksen todellisuutta: aiheutamme globaalia ilmastonmuutosta suoraan ja välillisesti, kärsimme paikallisesti ilmastonmuutoksesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Olemme riippuvaisia fossiiliseen energiaan perustuvasta maailmanjärjestyksestä ja maailmankuvasta. Rikkaana kansakuntana olemme siirtäneet merkittävän osan päästöistämme rajojemme ulkopuolelle.

Apatiaa vastaan työskennellään aktiivisuudella. Yksi aktiivisuuden kenttä on kotimainen tosiasiat tunnustava määrätietoisuus sekä ilmastonmuutoksen että lajikadon politiikassa. Urho Kaleva Kekkosen hengessä olisi syytä asettaa uusi kysymys: onko maallamme malttia välttää tulevaisuuden kustannuksia? Pitäisi olla – sehän on järkevää taloudenpitoa.

Lahti kokoaa miljoonien eurojen kompensaatiopaketin – "Hintoja vuodelle 2025 ei vielä tiedetä"