Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Koko ruoka­ketju etsimään ratkaisuja elintarvikealan kriisiin

Korona löi vasta alkusointuja sille, miten Venäjän aloittama hyökkäyssota on vaikuttanut maailmanlaajuiseen ruuantuotantoon. Elintarvikealan yritykset ovat alttiita toimintaympäristön heilahduksille. Alaan vaikuttavat niin säädösympäristössä tapahtuvat muutokset, alkutuotannon satovaihtelut kuin geopoliittiset tapahtumat.

Akuutti energiakriisi ja raaka-aineiden hintojen nousu koettelevat alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kannattavuutta, mutta myös jatkuvuutta. Kukaan ei halua, että omavaraisuutemme heikkenee tai uudet innovaatiot jäävät syntymättä.

Lisäsääntelyn sijaan tarvitaan osapuolten välistä vastuullista sopimista.

Viime vuosina elintarviketeollisuus on tehnyt päätöksiä mittavista investoinneista, mistä Fazerin investoinnit Lahteen ovat hyvä esimerkki. Alan kyky investoida ei saa romuttua kustannusten noustessa nyt poikkeuksellisesti.

Ratkaisut elintarviketuotannon kustannuskriisiin ja elintarvikemarkkinoiden toiminnan parantamiseen pitää löytää koko ruokaketjun yhteistyönä. Tämä on sekä tuotannon jatkuvuuden turvaamista että uusien innovaatioiden hyödyntämistä.

Lisäsääntelyn sijaan tarvitaan osapuolten välistä vastuullista sopimista, jotta kustannukset eivät jää vain alkutuotannon ja teollisuuden kannettaviksi. Myös julkisen sektorin hankintasopimuksiin on mahdollistettava hintojen tarkistukset. Hankintalain tarjoamat joustot on otettava käyttöön.

Eväitä ruoka-alan kehittämiseen ei ole syöty, vaan kasvun mahdollisuuksia ja onnistumisen edellytyksiä on paljon, kunhan rakennamme yhdessä sillan pahimman yli.

Kirjoittaja on Elintarviketeollisuusliiton johtaja.