Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Yhdysvaltain vaalien avainsanaksi noussee taas talous

Yhdysvalloissa järjestetään tiistaina niin sanotut välivaalit, joissa valitaan edustajia sekä liittovaltion kongressiin että osavaltioiden parlamentteihin ja keskeisiin poliittisiin virkoihin.

Presidentin virkakauden puolivälissä pidettävät välivaalit eivät tavallisesti herätä maailmalla valtavaa huomiota. Nyt niitä odotetaan yhtä suuren jännityksen vallassa kuin presidentinvaaleja, sillä pelissä on poikkeuksellisen paljon.

Inflaatio on romahduttanut Bidenin suosion.

Välivaaleissa menee uusiksi liittovaltion koko edustajainhuone ja kolmannes senaatista. Jos republikaanit voittavat enemmistön edes toisessa saati molemmissa, presidentti Joe Bidenin virkakauden jälkipuoliskosta tulee tuskien taival presidentille ja hänen puolueelleen.

Seuraavien presidentinvaalien kannalta voi puolestaan olla iso merkitys sillä, miten välivaaleissa käy perinteisissä vaa'ankieliosavaltioissa, joissa vaaka viimeksi kallistui niukasti Bidenin eduksi.

Tappionsa yhä kiistävä Donald Trump on tukenut vimmatusti osavaltioiden keskeisiin virkoihin sellaisia republikaanien ehdokkaita, jotka toistavat kuin papukaijat ex-presidentin vastuuttomia ja oikeuslaitoksen moneen kertaan vääriksi osoittamia vaalivilppiväitteitä. Tästä huolestuneina demokraatit ovat nyt ryhtyneet istuvaa presidenttiä myöten varoittelemaan äänestäjiä, että itse demokratia voi olla kohta mennyttä, jos nämä niin sanotut vaalidenialistit päästetään valvomaan tulevia vaaleja ja tulkitsemaan niiden tuloksia oman ehdokkaansa eduksi.

Niin uskomattomalta kuin se vielä joitain vuosia sitten olisi kuulostanut, demokraattien maalaama uhkakuva voi muuttua pahimmassa tapauksessa todellisuudeksi. Ainakin demokraattien itsensä ja ehkä myös demokratian kannalta ennuste on huolestuttava yksin sen vuoksi, että presidenttipuolue on hyvinäkin aikoina yleensä hävinnyt välivaalit. Ja nyt ajat ovat tavallista huonommat eritoten rajusti kallistuvien hintojen takia. Vaikka syy ei ole yksin, jos lainkaan, Bidenin, inflaatio on jo romahduttanut presidentin suosion ja saattaa koitua tiistain vaaleissa myös hänen puolueensa kohtaloksi.

Heiveröiseksi käyneen toivonsa demokraatit voivat panna suuttumukseen, jonka korkeimman oikeuden taannoinen aborttipäätös nostatti varsinkin naisten ja nuorten keskuudessa. On kuitenkin epävarmaa, onko suuttumuksen aste pysynyt tarpeeksi korkeana, jotta sillä olisi ratkaisevaa merkitystä vaalitulokseen. Paljon todennäköisemmin näidenkin vaalien avainsanaksi osoittautuu talous, kuten lukuisia kertoja aiemmin.