Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Petri Virolainen vastaa: Hyvinvointialueelle siirtyy paljon toisistaan poikkeavia sopimuksia toimitiloista

Heinolalaiset päättäjät Aimo Bonden, Esa Kosonen, Mauno Kuusela, Ritva-Maija Kuuskoski, Harri Okkonen ja Erkki Paukkonen (ESS 7.11.2022) ottivat esiin hyvin tärkeän ja ajankohtaisen asian kirjoittaessaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimitiloista.

Hyvinvointialueen rahoitus perustuu kokonaistarpeeseen. Kaikki kiinteistökulut ovat osa tätä kokonaisuutta – korkeat kiinteistökulut ovat siis pois muusta toiminnasta.

Korkeat kiinteistökulut ovat siis pois muusta toiminnasta.

Kiinteistöjen voimassa olevat vuokrasopimukset siirtyvät sellaisinaan hyvinvointialueille, kuten kirjoituksessa todetaan. Hyvinvointialue ei voi suoraan puuttua sopimuksiin tässä vaiheessa. Erilaisia siirtyviä sopimuksia on hyvin paljon. Sopimukset ovat toisistaan poikkeavia, mikä vaikeuttaa niiden hallintaa.

Alueen käytössä on paljon erilaisia kiinteistöjä, joissa on hyvin erilaista toimintaa. Osa toiminnastamme soveltuu vuokrakiinteistöissä tuotettavaksi. Osa taas on sellaista, että hyvinvointialueen on järkevintä omistaa kiinteistö itse – esimerkiksi sairaalatoiminta lukeutuu tällaiseksi. Kaikkia kiinteistöjä hyvinvointialue ei voi omistaa, sillä jokainen investointi edellyttää sosiaali- ja terveysministeriön lupaa.

Hyvinvointialue päivittää parhaillaan kiinteistöohjelmaansa, ja sen yhtenä tavoitteena on saavuttaa selkeyttä ja yhdenvertaisuutta kuntien kohteluun.

Kiinteistöohjelman teossa otetaan huomioon kuntien mielipiteet. Saamme toivottavasti aikaiseksi linjaukset, joiden avulla voimme turvata hyvinvointialueen toiminnot ja varmistaa, että rajalliset taloudelliset resurssit pystytään suuntaamaan sinne, missä niistä saadaan paras hyöty.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen hyvinvointialuejohtaja.