Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Miten sote-kiinteistöjen ylihintaiset vuokrasopimukset vaikuttavat hyvinvointialueen mahdollisuuksiin tuottaa palvelut?

Meillä on kysymys Päijät-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Petri Virolaiselle. Sanoitte haastattelussanne Etelä-Suomen Sanomissa 17.10.2022 Hollolan kunnan peruuntunutta sote-kauppaa koskien seuraavaa:

”Hyvinvointiyhtymässä ja hyvinvointialueella on velvollisuus tehdä päätökset yhtymän ja hyvinvointialueen etua ajatellen. Hollolan kunta ja yksityinen toimija eivät voi keskinäisessä kauppakirjassaan sopia jotakin, mikä velvoittaisi kolmatta osapuolta.”

Heinolan kaupunki ja sijoittaja Petri Karjalaisen yksin omistama yhtiö ovat tehneet kauppakirjan Heinolan terveyskeskuksesta sen tasearvosta 7,8 miljoonaa euroa.

Meneillään on kenties historiamme mittavin varallisuuden siirto yhteiskunnalta yksityisille.

Sen lisäksi kaupunki ja Karjalaisen yhtiö ovat tehneet vuokrasopimuksen, jolla kaupunki vuokraa terveyskeskuksen takaisin pääomavuokralla. Vuokra on kuusi prosenttia terveyskeskuksen laskennallisesta teknisestä arvosta (21,3 miljoonaa euroa) eli 1 268 300 euroa vuodessa. Se tuottaa Karjalaisen yhtiön sijoittamalle pääomalle 16,3 prosentin tuoton, joka vastaa hyvinvointialueella 30 hoivatyöntekijän vuosikustannuksia.

Vuokrasopimus siirtyy sote-lainsäädännön mukaan johtamanne hyvinvointialueen maksettavaksi 1.1.2023 lukien. Vuokrasopimuksen mukaan vuokralainen maksaa myös kiinteistöveron, joka on noin 130 000 euroa vuodessa.

Vastaavia kauppoja tehdään parhaillaan Päijät-Hämeen muissa kunnissa ja eri puolilla Suomea. Meneillään on kenties historiamme mittavin varallisuuden siirto yhteiskunnalta yksityisille.

Miten sote-rakennusten kaupat ja ylihintaiset vuokrasopimukset vaikuttavat Päijät-Hämeen hyvinvointialueen mahdollisuuksiin tuottaa meille alueen asukkaille tarvitsemamme sosiaali- ja terveyspalvelut?

Kirjoittajat edustavat Heinolan puolesta -ryhmää.