Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Itse päättäjät työllisyyden edistämisen pullon­kaulana Lahdessa

Lahtelaisia jäytävää merkittävää ongelmaa, pitkäaikaistyöttömyyttä, käsitteli Etelä-Suomen Sanomat 2.11. Ensin ilahduin, että tästä vaietusta aiheesta edes näin eduskuntavaalien alla keskustellaan, mutta uutista lukiessa jouduin jälleen pettymään. Kaupungin päättäjien taholta usein väitetään päätöksenteossa sovellettavan ratkaisulähtöistä tiedolla johtamista, mutta totuus on toisenlainen.

Edellisellä valtuustokaudella (2017–2021) esitin vuosittain talousarviokokouksissa pitkäaikaistyöttömyyden sakkomaksukurimuksen helpottamista aidoilla työllistämistoimilla, mutta turhaan.

En huomannut hänen esittävän yhtäkään keinoa.

Vuoden 2021 budjetista päätettäessä esitin, että ”pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseksi ja säästöjen saamiseksi kuntakohtaiseen työmarkkinatukeen (ns. sakkomaksu) pääpaino asetetaan yleiseen palkkatukityöllistämiseen. Tämän saavuttamiseksi TA 2021 menokohdan 21 878 800 euroa sisällä kunnan valtiolle maksamasta työmarkkinatuesta (ns. sakkomaksu) siirretään 6 000 000 euroa yleiseen palkkatukityöllistämiseen. Työllistämisvaikutusta lisää se, että tälle summalle voidaan tulopuolelle kirjata valtion palkkatuki noin 2 000 000 euroa”.

Tukea esityksilleni en edes ymmärryksen tasolla valitettavasti saanut, joten todellinen pullonkaula työllisyyden edistämisessä ovat itse päättäjät. Mielestäni ei riitä, että vastuussa olevana päättäjänä kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) pelkästään oivaltaa monen asian ratkeavan työllisyystilannetta parantamalla. En huomannut hänen kuitenkaan esittävän yhtäkään keinoa tähän tavoitteeseen pääsemiseksi, ellei sellaiseksi lueta hänen mainitsemiensa vajaakuntoisten siivoamista työttömyystilastoista.

Sinänsä tärkeä asia, mutta tämä ”paha pullonkaula” ei aukea työttömien työkykyä arvioivan terveydenhoitajan vastaanotolle pääsyn jouduttamisella, sillä hänen lausunnollaan, kun ei aina lääkärinkään lausunnolla, eläkkeelle välttämättä päästetä. Evästäisin nykyisiä kaupungin päättäjiä, että jos ymmärrys työllistämistoimissa ei riitä, kokeilkaa edes totuutta.

Kirjoittaja on lahtelainen.