Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahden työttömyyden sakko­maksut ja verot kuittaantuvat

Lahden elinvoima- ja työllisyysjaoston johtaja Milla Bruneau (kok.) sanoo työmarkkinatuen sakkomaksuja valtaviksi (ESS 2.11.). Kunnat maksavat siis osan niiden työttömien päivärahoista, joilla työttömyys pitkittyy.

Esimerkiksi Lahdessa on Kelan tilaston mukaan suunnilleen 2 600 sellaista, jotka ovat saaneet yli viisi vuotta korvauksia. He saivat näitä vuonna 2021 noin 18 miljoonaa euroa, joista Lahti maksoi 13 miljoonaa.

Miten on mahdollista olla lähes viisi vuotta työttömänä ja miten voi elää noin 750 euron kuukausitulolla? Toisaalta, miten voi yli viisi vuotta työttömänä ollut (usein ikääntynyt) työllistyä ja mitä voivat kaupungin työllisyyspalvelut tehdä tai tekevätkö mitään paremmin kuin valtio tai peräti yksityiset yritykset?

Kokonaisuutena Lahdessa oli vuonna 2021 noin 17 000 työtöntä, suurin osa kuitenkin vain osan vuotta. Heille maksettiin työttömyyskorvauksia: ansiopäivärahaa, peruspäivärahaa ja viimesijaista työmarkkinatukea 120 miljoonaa.

Lahden kaupunki maksoi vuonna 2021 sakkomaksuja noin 21 miljoonaa, mutta työttömiltä voidaan arvioida saadun verotuloja noin 24 miljoonaa eli sakot eivät varsinaisesti rasita kaupunkia. Työttömät maksavat nimittäin kaikki veronsa kotikunnalleen. Esimerkiksi viimesijaista työmarkkinatukea (noin 10 000 euroa/vuosi) saava maksaa veroja noin 1 800 euroa kotikuntaansa. Siitä ei paljoa jää elämiseen.

Työllistämisen tehokkuuden mittarina jokin hetkellinen prosentti ei kuvaa oikeastaan mitään. Työllisten tai työttömien kiertonopeus olisi parempi. Itse työtönkin tarvitsisi tietoa työttömyytensä ennustettavissa olevasta kestosta.

Kirjoittaja on hämeenlinnalainen tilastotieteilijä.