Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Kaupunginhallitus olisi voinut pyytää Hämeenmaalta lisää selvityksiä hotellisuunnitelmista

Hotellien tarve lisääntyi Lahdessa nyt, kun ison kylpylähotellin rakentaminen Ranta-Kartanoon ei ole tuottanut tulosta. Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti 29.10.2022 Hämeenmaan suunnitelmista rakentaa Lahteen laadukkaita hotellihuoneita, joita tänne on kovasti kaivattu.

Kaikki demarit eivät missään nimessä ole vastustaneet Hämeenmaan omistaman Lahden Seurahuoneen siltaratkaisua Aleksanterinkadun yli, vaikka niin on annettu ymmärtää. Asiasta on käyty laajaa keskustelua ja mielipiteet ovat jakautuneet kahtia.

Kaupunkiympäristölautakunnan kolme demaria, mukaan lukien minä, kannattivat asemakaavan muutosehdotusta ja asettamista julkisesti nähtäville, mikä oli lautakunnan yksimielinen päätös. Lautakunta punnitsi asiaa monelta kantilta ja sai selvityksiä.

Varmaankin moni hotelleissa yöpyvä haluaa mennä aamupalalle ja ruokailuihin sisäkautta. Kun kirjautuu sisään ja joutuu siirtymään hotellihuoneeseen toiseen rakennukseen, on parempi mennä suojatun sillan kautta, kuin rämpiä vesisateessa ja loskassa.

Vaikka kaupunki kustantaisi suojatien ja madalletun kadunreunan, ei se poista vesisadetta ja räntää. Kulkiessaan siltaa pitkin muulta tulleet näkevät, missä on liiketiloja ja toivottavasti tuovat kaupunkiin ostovoimaa. Sitä me keskustaan tarvitsemme.

Nyt vain kuusi henkilöä päätti isosta asiasta.

Valtuustoryhmässämme toukokuussa asiasta keskustelimme, ja oli jo sovittu, että Hämeenmaalta tulee talousjohtaja ja kiinteistöjohtaja kertomaan asiasta lisää. Silloin olisi varmasti tullut tietoa muistakin suunnitelmista, jos niitä silloin jo olisi ollut.

Silloin asiaa ei viety kaupunginhallitukseen, vaan haluttiin selvittää vielä kerran mahdollinen alikulkutunnelin rakentaminen, kun Aleksi joudutaan jossain vaiheessa avaamaan kuitenkin.

Itse yritin tuoda esille, että samalla Hämeenmaa voisi lisätä laadukkaita hotellihuoneita Sokoksen puolelle. Siitä minullakaan ei ollut tietoa, että voisi se suunnitella hotellia Hämeenkadun tyhjään tilaan.

Kaupunginhallitus olisi voinut pyytää Hämeenmaalta lisää selvityksiä ja tarkennuksia ennen päätöksentekoa. Ei Hämeenmaakaan varmasti lähde turhia suunnitelmia tekemään, jos kaavan eteneminen tyssää jo kaupunginhallitukseen.

Jos kaava olisi tuotu valtuustoon päätettäväksi, olisi useamman kaupungin päättäjän näkemys tullut esille. Nyt vain kuusi henkilöä päätti isosta asiasta.

Museoviraston lausunnon perusteella ei meilläkään asumassamme talossa olisi parvekelaseja suojaamassa taloa, ellei lautakunta tehnyt toisenlaista päätöstä.

Tampereen valtuustoseminaarin yhteydessä eräs toimittaja kysyi, miksi kannatan Aleksin siltaa, kun vastustin liikennesuunnitelma Liisua. En vastusta kaupungin kehittämistä tai sitä, että Lahteen saataisiin lisää asukkaita ja keskustan liiketilat kannattaviksi. Liikennejärjestelyt ovat jo toinen asia.

Tampereelta mallia: jalankulkijoiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden on oltava samanarvoisia ja keskustaan pitää päästä myös autolla. Tiedän, miten liikkuminen jaloin saattaa olla hankalaa eikä ostosten kantaminen aina ei onnistu pitkää matkaa.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen (sd.).