Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Sadat lahtelaiset työttömät kuuluisivat eläkkeelle

Asema suurten kaupunkien työttömyystilaston ykkösenä seuraa sitkeästi Lahtea, vaikka työllisyys on kohentunut selvästi vuodentakaisesta tilanteesta. Syyskuussa työtä vailla oli 12,9 prosenttia lahtelaisista työnhakijoista.

Viime vuoden syyskuuhun verrattuna työttömyysaste aleni Lahdessa kaksi prosenttiyksikköä. Samalla kasvoi työttömyyden kovan ytimen, pitkään työttömänä olleiden osuus työnhakijoista. Pitkäaikaistyöttömiä oli Lahdessa syyskuussa 3 676 eli yli puolet kaikista työttömistä.

Pitkäaikainen työttömyys käy inhimillisesti ja taloudellisesti kalliiksi. Lahti maksaa työmarkkinatuen kuntaosuutta eli pitkäaikaistyöttömyydestä aiheutuvaa sakkomaksua tänäkin vuonna noin 20 miljoonaa euroa. Vertailun vuoksi Tampere, jonka asukasluku on Lahteen verrattuna yli kaksinkertainen, arvioi kuluvan vuoden sakkomaksuikseen vajaat 27 miljoonaa euroa. Lahtea kolmanneksen pienempi Kouvola puolestaan maksoi viime vuonna sakkomaksuja noin 8 miljoonaa euroa.

Monet ovat käytännössä työkyvyttömiä.

Lahden sakkomaksupotista 61 prosenttia kertyy yli tuhat päivää työttömänä olleista. Tässä joukossa on paljon henkilöitä, joilla on heikot mahdollisuudet työllistyä. Heistä monet ovat käytännössä työkyvyttömiä, mutta ovat sairaspäivärahaoikeutensa päätyttyä velvoitettuja työnhakuun.

Vuosia työttömänä olleiden tilanteet ovat monimutkaisia, joten ratkaisujen etsiminen on aikaa vievää. Väistämättä työllisyyspalvelut ovat myös tehottomia, jos asiakas ei käytännössä pysty tekemään töitä.

Lahden seudun kuntakokeilussa asiakkaina oli syyskuussa lähes 800 pitkäaikaistyötöntä vammaista tai pitkäaikaissairasta. Heistä suurin osa on yli 50-vuotiaita. Monet tähän ryhmään kuuluvista kuuluisivat työkyvyttömyyseläkkeelle.

Ongelmana eläkepäätösten saamisessa on, että lahtelaisten työttömien työkykyä arvioi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä vain yksi työterveyshoitaja. Työttömien terveystarkastukseen on puolen vuoden jonotusaika. Täysin kestämätöntä tilannetta yritetään ratkaista EU-hankkeella, jossa työterveydenhuollon palveluita ostettaisiin ulkoiselta toimijalta viranhaltijapäätösten jouduttamiseksi.

Hallinnon eri portaiden yhteispeliin työllisyyden hoidossa on kiinnitettävä erityistä huomiota. Vastuu sote-palveluista siirtyy ensi vuoden alussa hyvinvointialueelle. Työllisyyden hoito on puolestaan hallituksen esityksen mukaan siirtymässä kuntien vastuulle 2025. Ei saa olla niin, että viranomaistoiminnan pullonkaula yhdessä paikassa aiheuttaa miljoonakustannuksia toisaalla.