Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Sanna Marinilla riittää yhä valovoimaa, joka jättää muut puheenjohtajat varjoon

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on säilyttänyt vakuuttavan kärkipaikkansa Uutissuomalaisen tuoreessa gallupissa, jossa mitattiin taas eduskuntapuolueiden puheenjohtajien onnistumista tehtävässään.

Viidennes vastanneista arvioi Marinin onnistuneen parhaiten. Vaikka osuus pieneni hieman viime keväästä, Marin jätti jälleen kirkkaasti taakseen kaikki muut puoluejohtajat. Toiseksi yltäneen Petteri Orpon (kok.) nimesi parhaaksi onnistujaksi vain 12 prosenttia ja Li Anderssonin (vas.) sekä Riikka Purran (ps.) kahdeksan prosenttia.

Demareilla on vielä mahdollisuus.

USUn kyselyssä ei suoraan punnittu puoluejohtajien henkilökohtaista suosiota, mutta vähintään epävirallisesta suosionmittauksesta siinäkin oli kyse. Ja taas kerran Marin osoittautui puheenjohtajana selvästi omaa puoluettaan suositummaksi, kun mittapuuksi otetaan uusimmat kannatuskyselyt.

Arvostus Marinin aikaansaannoksia kohtaan on yhä poikkeuksellisen laajaa myös kilpailevien puolueiden äänestäjien keskuudessa. Sitä vastoin opposition Orpo ja Purra kuten myös hallituspuolueiden Annika Saarikko (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.) sekä Anna-Maja Henriksson (r.) kokosivat silmiinpistävän vähäisen saaliin verrattuna heidän puolueensa suosioon.

Tämä vahvistaa entisestään vaalikauden mittaan syntynyttä käsitystä, jonka mukaan Marinin poikkeuksellisen suuri valovoima on jättänyt kaikki muut puheenjohtajat täysin varjoonsa . Poikkeuksellista on myös se, ettei pääministeriyden raskas taakka ole juuri himmentänyt Marinin valovoimaa vaalikauden lähestyessä loppuaan. Aivan toisin on käynyt useimmille hänen edeltäjilleen.

Toki vaikkapa kokoomuksella ei ole syytä suureen huoleen niin kauan kuin puolue komeilee kannatusmittausten kärjessä, kaukana SDP:nkin yläpuolella. Eduskuntavaalit ovat kuitenkin nykyään aina myös pääministerivaalit, joten kokoomuskaan ei voi pitää ykkössijaansa tässä vaiheessa itsestään selvänä. laskettu. Jos Marin jättää Orpon varjoonsa myös vaalitaistelussa, demareilla on vielä mahdollisuus pitää onnistuneesti kiinni asemastaan pääministeripuolueena.

Kannatusalhossa tarpovan keskustan Saarikolle ja vihreiden Ohisalolle kellot soivat jo kovaan ääneen. Puheenjohtajalle ei lupaa hyvää, jos vain 15 prosenttia puolueen äänestäjistä katsoo tämän onnistuneen tehtävässään. Näin tylyn palautteen sai Ohisalo omiltaan, mikä ennakoi hänen puheenjohtajuudelleen pikaista loppua, ellei vihreät onnistu menestymään vaaleissa yli kaikkien tämänhetkisten odotusten.