Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Ilmasto voitti Brasilian vaalit

Brasilian presidentinvaalit eivät ole Päijät-Hämeen kuumimpia puheenaiheita, mutta tuoreesta tuloksesta olisi syytä olla kiinnostunut täällä kaukana pohjoisessakin.

Brasiliassa sijaitseva maailman suurin sademetsä Amazon on valtava hiilinielu. Sen hupeneminen pahentaa ilmastokriisiä valtavasti. Lisäksi tuhannet eläin- ja kasvilajit vaarantuvat.

Sunnuntaina niukan tappion kärsinyt istuva presidentti Jair Bolsonaro on suhtautunut välinpitämättömästi Amazonin hakkuisiin ja polttamiseen laidunmaan, viljelysten ja kaivosten tieltä. Hänen kaudellaan sademetsän tuhoaminen on kiihtynyt.

Voittajaksi vaali-illan trillerissä yltänyt Luiz Inácio Lula da Silva eli Lula sen sijaan painottaa ympäristönsuojelua. Hänen edellisillä presidenttikausillaan 2003–2010 Amazonin tuhojen määrä väheni.

Lulallakaan ei ole puhtoinen maine.

Vaalitulos oli niin tiukka – 50,9–49,1– että Brasiliassa saattaa hyvinkin olla edessään samanlaisia levottomuuksia kuin oli Yhdysvalloissa viime presidentinvaalien jälkeen.

Vastaavalla tavalla kuin USA:n entinen presidentti Donald Trump syytti tappiosta postitse annettuja ääniä, Bolsonaro on syyttänyt jo etukäteen sähköistä äänestysjärjestelmää. Hän on väittänyt sitä helposti manipuloitaviksi, vaikka laitteet ovat olleet käytössä jo vuodesta 1996.

Bolsonaron liittolaiset pärjäsivät ensimmäisen kierroksen kanssa samaan aikaan järjestetyissä kongressivaaleissa paljon Lulan liittolaisia paremmin.

Näin ollen Lulan on vaikea saada edustajainhuonetta ja senaattia tuekseen säätämään toivomiaan lakeja. Tilanne lienee pian sama Yhdysvalloissa välivaalien jälkeen.

Lula on entinen metallityöläinen ja ammattiyhdistysjohtaja, jonka viime presidenttikausien aikana parikymmentä miljoonaa brasilialaista nousi köyhyydestä. Sen mahdollistivat hintavat sosiaaliohjelmat.

Lulallakaan ei ole mitenkään puhtoinen maine. Hän sai kausiensa jälkeen 12 vuoden tuomion muun muassa rahanpesusta ja istui puolitoista vuotta vankilassa. Korkein oikeus mitätöi tuomion viime vuonna, koska se ei katsonut tuomion antanutta tuomaria puolueettomaksi. Korkeimman oikeuden vapauttava päätös ei kuitenkaan arvioinut Lulaa vastaan nostettuja syytteitä.

Vaalivoittajalla ei siis todellakaan ole edessään helppoja aikoja. Joka maanosalla on omat vitsauksensa, ja niiden päälle tulevat globaalit uhat kuten ilmaston kuumeneminen.

Tuleva presidentti vahvistetaan joulukuussa ja vihitään virkaan heti vuodenvaihteen jälkeen.

Bolsonarolla ei ole kunnon edellytyksiä kiistää Brasilian vaalitulosta, arvioi suomalaisasiantuntija