Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kaupunginhallitus teki hyvän siltapäätöksen

Kun muutamat lahtelaiset moittivat kaupunginhallituksen hylkypäätöstä siltarakennelmasta, joka olisi ylittänyt Aleksanterinkadun, vaikuttaa siltä, etteivät moittijat tiedä, että Aleksi on Lahden kaupungin yli sata vuotta vanha pääväylä.

Sillan toteutuminen olisi vaikuttanut kielteisesti kadun upeaan pitkään arkkitehtoniseen linjaan, ja kadun historialliset ja maisemalliset arvot olisivat sen myötä hävinneet. Tätä mieltä olivat kielteisen lausunnon ja muistutuksen kaavamuutoksesta antaneet lahtelaiset sekä Lahden yrittäjät ja Lahden museo.

On myös tosi hienoa, että Lahdelle merkittävä taideteos professori Tapani Aartomaan suunnittelema Talvinen hiihtoretki säilyy lahtelaisten ilona jatkossakin. Talvivalot ovat valtakunnallinen harvinaisuus sekä kuva-aiheiltaan, syntyvaiheiltaan että väreiltään.

Kun Lahti sai aikoinaan Tampereelta kaupunginjohtaja Seppo Välisalon, hän ihmetteli, miksei Lahdessa ole talvivaloja. Yksi hänen hienoista ideoistaan oli talvivalojen toteutuminen Aleksanterinkadun ylle, ja kyllä Talvinen hiihtoretki on hienompi ja uniikimpi kuin Tampereen jouluvalot.

Lahtea on syytetty siitä, ette se ei osaa säilyttää vanhaa kulttuuri- ja arkkitehtonisesta tärkeää historiallista perintöä. Nyt kun kaupunginhallitus hylkäsi asemakaavan Aleksin ylittävästä sillasta, se ei joidenkin mielestä olekaan hyvä. Onneksi hylkäsi. Kuten suurin osa lahtelaisia, rakastan Aleksin pitkiä näkymiä ja sen talvivaloja.

Esitän Osuusliike Hämeenmaalle alikulkukäytävän rakentamista Aleksanterinkadun alle etenkin, jos sen tarkoitus on laajentaa hotellitoimintaa Sokoksen viereiseen kiinteistöön, kuten huhut kertovat. Malli kulkutunnelille löytyy sekä Suomesta että maailmalta.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (sd.).