Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Hallituskriisi tästä enää puuttuisikin

Kotimaan politiikkaan näyttää 2000-luvun edetessä pesiytyneen valitettava tapa, jossa vallassa olevan hallituksen loppukausi menee täydeksi hulinaksi.

Alexander Stubbin (kok.) Jyrki Kataiselta (kok.) perimä sateenkaarihallitus äityi taipaleensa loppumetreillä vastustamaan eduskunnassa omia esityksiään. Jo sitä ennen hallitus oli menettänyt vahvuudestaan yhden puolueen, vasemmistoliiton, budjettiriitojen seurauksena. Vielä onnettomampi loppu oli Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksella. Sen kaatoi pääministeri itse vain kuukausi ennen vaaleja hallituksen epäonnistuttua sote-uudistuksessaan.

Eikä kahta ilman kolmatta. Jännitteet Sanna Marinin (sd.) hallituksen sisällä ovat nostaneet taas päätään niin vahvasti, että odotettavissa on pelkkää tulta ja tappuraa hallituksen nilkuttaessa kohti huhtikuussa häämöttävää maaliviivaa.

Keskustan tuska on kova.

Toki hallitus on globaalien kriisien sävyttämällä kaudellaan horjunut jo moneen otteeseen kuilun reunalla, pääministerin vaihtumista myöten. Toistaiseksi vaaran paikoista on aina selvitty, kun hallituspuolueet ovat kyenneet sovittelemaan aatteelliset erimielisyytensä kaikkia enemmän tai vähemmän tyydyttäviksi kompromisseiksi.

Julkisuuteen hallituksen sisäisistä kriiseistä on välittynyt kuva, jonka mukaan keskusta olisi joutunut antamaan niissä enemmän periksi kuin muut. Oppositio on ruokkinut tätä käsitystä haukkumalla keskustaa vasemmistohallituksen nöyräksi apupuolueeksi.

Keskusta on yrittänyt oikaista vääränä pitämäänsä mielikuvaa korostamalla, että se on ollut aikaansaannostensa valossa kokoaan suurempi puolue hallituksessa. Äänestäjät eivät silti ole tästä palkintoa antaneet. Keskustan kannatus on vain jatkanut syöksyään niistä surkeista lukemista, joiden pohjalta puolue uskaltautui hallitukseen historiallisen vaalitappionsa jälkeen.

Nyt keskusta näyttää arvioineen, ettei sillä ole hallituksessa enää mitään menetettävää, jos päätettäväksi vielä tulee puolueelle ja sen kannattajille perustavaa laatua olevia kysymyksiä. Tuorein tapaus on EU:n ennallistamisasetus, josta keskustan ohella ovat tosin myös SDP:n ja RKP:n edustajat ottaneet valiokunnissa selvästi kriittisemmän kannan kuin hallitus.

Keskustan tuska on niin kova, ettei ole itsestään selvää, pysyykö hallitus koossa kevääseen asti. Toki toisessa vaakakupissa painaa keskustan ja muidenkin hallituspuolueiden vastuu Suomesta ja suomalaisista tilanteessa, jota varjostavat muun muassa Venäjän hyökkäyssota, energiakriisi, kiihtyvä inflaatio, korkojen nousu ja taloutta uhkaava taantuma. Synkkä lista on niin pitkä, että vain hallituskriisi siitä enää puuttuisikin.