Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Elokuva ei kerro Kikasta mitään

Jatkan Kikasta käytävää keskustelua (ESS 23.10., 26.10. ja 28.10.).

Kikasta tai muista naisista kertovien ”elämänkerrallisten” viihdejulkaisujen suurin synti on se, että ne eivät kerro kohteesta, ihmisyksilöstä, mitään: ne kertovat kohteille tuntemattomien yksilöiden subjektiivisista mielenliikkeistä.

Henkilöhahmot ovat sataprosenttisesti fiktiota, ja sepittäjinä toimivat milloin mitkäkin taide- ja elokuva-alan ihmiset. Haudassa makaava Kikka ei hyödy hänestä tehdystä elokuvasta senttiäkään.

Tällaisesta naisiin kohdistuvasta riistosta jouduin kaksi vuotta sitten olemaan Helsingin kaupungin kaupunkilehteen yhteydessä: he julkaisivat Timo Mäkelän sarjakuvastrippiä, josta väitettiin, että ”sarjakuva Neiti Brander kertoo helsinkiläisestä valokuvaajasta Signe Branderista”.

Korjasin toimitukselle, että sarjakuva ei kerro Branderista: sarjakuvassa esitetyt tunteet ja ajatukset eivät ole Branderin ajatuksia ja tunteita vaan Mäkelän. Toimitus pahoitteli, etteivät olleet ymmärtäneet eroa. Tämän jälkeen lehti tietojeni mukaan lopetti harhaanjohtavan stripin julkaisun.

Kirjoittaja on helsinkiläinen FM, kirjoittaja ja beat-runoilija.