Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tykkäsin Kikasta – varmaan väärällä tavalla

Kulttuurintutkija Markku Kosken ”sovinistinäkökulma” (ESS 23.10.) ja tutkija Marjo Ahlstenin mielipidekirjoitus (ESS 26.10.) Kikasta kirvoittivat pohdiskelemaan feminismin evoluutiota suffrageteista Erika Vikmaniin.

Mieluusti ilmoittaudun feminismin eturintamaan, jos kysymys on tasa-arvosta sukupuolten välillä. Helposti kyllä unohdetaan tässä yhteydessä esimerkiksi lakiin kirjoitettu miesten asevelvollisuus.

Näyttäisi siltä, että feminismi on tullut kaapista.

Usein kuulee, ettei siitä kannata nostaa meteliä, kun naisillakin on oikeus halutessaan asepalvelukseen. Minun korviini kuulostaa samalta kuin verovelvollisuus kontra oikeus halutessaan maksaa veroja.

Yrittäessäni päästä ymmärrykseen feminismin olemuksesta luin aikoinaan muun muassa Valerie Solanasin Scum-manifestin, joka lienee alan perusteoksia. Sen mukaan miessukupuoli pitäisi kokonaan poistaa lukuun ottamatta valikoituja siitosoreja. Kuulostaa Isisiltä tai Ku Klux Klaanilta, jotka taitavat edustaa omien ideologioidensa (islam ja kristinusko) ääripäitä.

Ymmärtääkseni Kikka ei omana aikanaan edustanut niinkään feminismiä, vaan pikemminkin alistumista patriarkaatin kuolaavalle katseelle ja sen ammattimaista hyödyntämistä. Näyttäisi siltä, että feminismi on tullut kaapista ja toteuttaa nyt etumus ja takamus ylpeästi esillä naiseuttaan à la Erika Vikman. Hänkin muutti linjaansa sisäsiististä tangokuningattaresta räväkäksi seksuaalisuuden apostoliksi vasta, kun Kikan rehabilitointi oli jo tapahtunut.

Missä mennään? Sovinistinäkökulmasta irti kamppaileva toksinen valkoinen heteromies ei tiedä, olisiko tasa-arvoa kannattava feministi vai pitäisikö ottaa Valerie Solanasin ohjeistuksen mukaan oman käden kaulakiikku käyttöön vai kenties jotain siltä väliltä.

Kikasta kyllä tykkäsin, kuten Erikastakin, vaikka varmaan väärällä tavalla, kun en nähnyt enkä vieläkään näe tilan tekemistä naisen aktiiviselle seksuaalisuudelle. Minusta molemmat vain ovat nättejä tyttöjä. Homma näyttää toimivan monella tasolla.