Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Fazer ja Viking Malt uskoivat Lahteen, uskommeko me?

Toimittaja Vili Uuskallion näkökulmakirjoituksen (ESS 26.10.) innoittamana en malttanut olla kirjoittamatta Lahden hyvistä kehitysmahdollisuuksista.

Jo muutama vuosi suunniteltiin hotelli- ja vapaa-ajan rakentamista Teivaan rinteeseen tai sen päälle, jossa aikanaan oli tanssilava – tulihan siellä nuorna miehenä käytyäkin. Teivaanmäki olisi loistava kohde samankaltaiselle hotellirakentamiselle, kuin on toteutettu vaikkapa Tampereelle. Teivaan pohjoisrinteelle asuntorakentamista, esimerkiksi terassitaloja upeine Vesijärvi-näkymineen.

Kokonaisuuteen lisätään monitoimiareenan rakentaminen, joko nykyisen jäähallin viereen tai purkamalla Lahti-halli tarpeettomana ja ylläpitokustannuksiltaan kalliina tyhjänä tilana. Eipä taida olla yleisessä tiedossa, että hallin käyttöaste on noin kolmannes. Suurhalli riittää hyvin, ja sitäkin pitäisi saneerata.

Monitoimi­areena on must.

Asunto- ja hotellikaavoittamisen ja rakentamisen kautta tulisi paitsi verotuloja, myös tuloja kehittää nykyinen hieman stalinistinen urheilustadionin kokonaisuus sellaiseksi, joka toisi pöhinää kylään. Monitoimiareena on must, jos ja kun haluamme pysyä liikuntakulttuurin kehittyvänä kaupunkina.

Areena ja siihen liittyvä riittävän iso ja laadukas rakentaminen voisi kiinnostaa toimijoita ja investoreita, mukaan lukien valtionosuusrahoitusta. Omissa pienissä nurkissa pyöriminen pienten asioiden kanssa ja niiden torppaaminen (Hämeenmaan silta!) antaa melko lohduttoman kuvan kyvystä kehittää ja rakentaa kaupungin tulevaisuutta.

Niin ja Kisapuiston katsomo. Oma käsitykseni on, että pääkatsomon rakentaminen tarvitaan, mutta siihen on myös FC Lahden sitouduttava ja kannettava oma vastuunsa myös ylläpitokustannuksista.

Ranta-Kartanosta voisi puolestaan ottaa sen opin, ettei kaupungin pidä hirttäytyä epämääräisiin sijoittajien lupauksiin ja varata perusteettomasti yleensäkään mitään tontteja vuosikausiksi ilman konkreettisia rakentamisia.

Muitakin kehityskohteita meillä toki on, Mukkulan kartanon alue, varsinkin ex-leirintäalue, ja tietenkin aivan upea Kariniemen puisto, jossa Lanun veistokset metsittyvät. Aikanaan oli Kariniemen laella hieno kesäravintola. Mitäpä, jos se kaavoitettaisiin niin, että yksityinen rakentaminen sallittaisiin? Tulisi yksi matkailukohde lisää.

Fazer ja Viking Malt uskoivat Lahteen ja tekivät suurinvestoinnit, uskommeko me, arvoisat valtuustokollegat?

Kirjoittaja on varatuomari ja Lahden kaupungin konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja (ps.).