Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even kolumni Lahden suurin ongelma on poliittisen johtajuuden puute

Lahden kaupungin valtuusto ja johtavat viranhaltijat pitivät pari viikkoa sitten Tampereella perinteisen syysseminaarin. Seminaaripaikka oli hyvä valinta. Tampere on viimeisen 10 vuoden aikana kasvanut vauhdilla ja osoittanut, että rohkeilla ja dynaamisilla päätöksillä voidaan saada kaupunkiin aivan uudenlaista eloa.

Seminaarin jälkeen lahtelaiset päättäjät ovat jo ehtineet kommentoida matkan antia. Päällimmäisenä näistä kommenteista paistaa ajatus, jos Tampere, niin miksi ei Lahti. Tämän oivaltaminen on ollut jokaisen seminaariin sijoitetun euron arvoista, vaikka eräs valtuutettu piti reissua rahan tuhlauksena.

Me lahtelaiset olemme aivan varmasti yhtä herkkiä arvostelemaan päättäjien tekemisiä kuin mitä on koettu Tampereellakin. Lahdessa keskinäistä ristivetoa on ollut aivan liian kauan. Johtuuko se vain meidän tavastamme toimia, että lähes jokaista ehdotusta ja uudistusta ensin vastustetaan ja lopulta hyvätkin asiat haudataan?

Valmistelutyössä pitää olla todellista johtajuutta.

Lahden suurin ongelma lienee poliittinen johtajuus tai oikeammin sen puute. Valtuustossa on 59 päättäjää. Heistä jokainen on jonkun alan osaaja ja löytyy sieltä myös todellisia huippuosaajia. On perusteltua kysyä, kuka tai ketkä ovat kaupungin todellisia poliittisia johtajia?

Päätöksenteko tapahtuu aina demokraattisesti. Varsinaiseen päätöksentekoon menee pitkä aika ja valmisteluprosessin aikana esiin nousevat erilaiset asiaa valmistelevat poliittiset ryhmittymät. Mikäli valmisteluvaiheessa ei löydetä yhteisymmärrystä, niin ei sitä löydetä myöhemmin lautakunnissa, kaupunginhallituksessa eikä valtuustossakaan.

Valmistelutyössä pitää olla todellista johtajuutta. Eikä se tarkoitan puskutraktorijohtajuutta, vaan sellaista johtajuutta, johon myös eri poliittiset ryhmittymät pystyvät luottamaan.

Tampere menestyy nyt, koska siellä vastarannankiisket eivät vuosikymmen sitten voittaneet – Lahdella olisi tästä opittavaa

Tuoreessa muistissa on aivan omaa luokkaansa oleva tapaus. Seurahuoneen sillasta järjestettiin suunnittelukilpailu ja kaupunkilaisetkin pääsivät valitsemaan suosikkinsa. Arvostetut arkkitehtitoimistot ottivat osaa kilpailuun ja asiantuntijoista koottu raati valitsi mielestään parhaan suunnitelman.

Projektia käsittelivät ensin kaupungin viranhaltijat, jonka jälkeen kaupunginjohtaja Pekka Timonen esitteli suunnitelman kaupunkiympäristölautakunnalle, joka hyväksyi esityksen yksimielisesti 10–0. Tämän jälkeen esitys meni kaupunginhallituksen pöydälle, jossa hanke tyrmättiin äänin 6–4. Kaupunginhallituksessa on aivan sama poliittinen valtajakauma kuin esityksen hyväksyneessä lautakunnassa. Tämä oli poliittisesti surullinen näytös.

Poliittisten ryhmittyminen olisi hyvä pysähtyä hetkeksi ja miettiä, kuinka Lahti tästä alhosta nostetaan. Meillä on varmasti monia kilpailullisia etuja muihin kaupunkeihin nähden, mutta tuon onnettoman sillan kaltaisia episodeja ei enää kaivata. Kuinka investoijat uskaltavat edes lähteä haaveilemaan sijoituksista Lahteen, jos päätöksenteko on poukkoilevaa?

Sijoittajat haluavat todellakin olla vakuuttuneita, että se mitä viranhaltijoiden ja poliitikkojen kanssa neuvottelupöydissä sovitaan, se myös pitää päätöksiä tehtäessä.

Nyt olisi tilaisuus poliitikoille, jotka ovat valmiit täyttämään tuon johtajatyhjiön ja ovat valmiit rakentamaan sellaisen päätöksentekomekanismin mihin kaupunkilaiset, poliitikot, virkamiehet ja sijoittajat voisivat luottaa.

Matka Tampereelle avasi Lahden päättäjien silmiä, mutta Aleksin kävelysillan kannalta se taisi tapahtua liian myöhään