Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Otan poltinmerkin tyytyväisenä vastaan

Marjo Ahlsten (ESS 26.10.) on suuttunut kirjoituksestani Kikasta (ESS 23.10.) ja leimaa minut sovinistiksi. Otan tässä tapauksessa poltinmerkin tyytyväisenä vastaan. Juuri tuollaisia kommentteja osasin jo odottaa.

En silti välttämättä toivo, sillä tarkoituksenani oli vain pohtia asenteissa ja näkemyksissä tapahtuneita kiinnostavia muutoksia. Ironia on siinä yhteydessä hyvä tyylilaji, mutta kuten Osmo Wiio aikoinaan viisaasti totesi, ”viestintä epäonnistuu aina, paitsi sattumalta”.

Ei siis aiheesta sen enempää, mutta pakko on kuitenkin tarttua yhteen Ahlstenin asiantuntemustani koskevaan väärinymmärrykseen, josta hän näyttää olevan vuorostaan tyytyväinen.

Hän väittää minun pilkanneen ”putkimiehen Madonna” -luonnehdinnalla Kikan työväenluokkaista taustaa. Eli sovinistin ohella olen siis myös pahimman lajin oikeistolainen tylyttäjä.

Tässä tapauksessa kuitenkin näkyy, ettei Ahlsten ole lainkaan perillä tuollaisten kielikuvien taustasta. Tuolla alun perin kai Mae Westiin liittyvällä sanonnalla haluttiin vain tuoda esiin hänen vaudeville-teatterista peräisin oleva tyylilajinsa. Luulenpa Westin itsensäkin olleen siitä ylpeä.

Näyttää myös siltä, että Kikkakin oli aluksi ylpeä luomastaan hahmosta ja sen yleisöltä saamasta vastaanotosta. Pohtia voisi nyt myös, mitä hän itse tuumisi tästä arvostuksen kohdalla tapahtuneesta käännöksestä.

Kirjoittaja on lahtelainen yhteiskuntatieteiden tohtori ja kirjailija.