Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kasvu vaatii uskallusta, tieto ja taito maakunnassa jo on

Konsulttiyhtiö MDI:n väestöennuste on vakava muistutus Päijät-Hämeelle siitä, että ilman aktiivisia toimia maakunnan väkiluku uhkaa laskea huolestuttavasti. MDI on tehnyt neljä eri skenaariota, joista mikään ei lupaa Päijät-Hämeelle kasvua vuoteen 2040 mennessä. Maakunnan keskuskaupungin Lahden väkilukukin on nousussa ainoastaan merkittävään maahanmuuttoon perustuvassa skenaariossa.

MDI muistuttaa toki itsekin siitä, että ennusteissa ei ole otettu huomioon paikallisten elinkeinohankkeiden ja toimien vaikutusta. Päijät-Hämeen kunnilla on yhteistyölle suuri tarve, jotta vaikuttavuutta syntyy.

Hieman oikoen voisi todeta, että kuntayhtymänä Päijät-Hämeen liitto on juuri tämän takia olemassa. Aluekehityksellä, kaavoituksella, älykkäällä erikoistumisella ja edunvalvonnalla rakennetaan ennusteet voittavaa maakuntaa.

Tulijoille on kyettävä tarjoamaan kokonaisuus, joka takaa hyvän elämänlaadun ja sujuvan arjen.

Alueiden välinen kilpailu on kiristynyt entisestään – jopa niin kovaksi, että kärjen tuntumasta on helppo pudota pois. Asukkaista ja yrityksistä kilpaillessa keskinkertainen ei usein riitä. Pitää olla kansainvälisen tason huippuosaamista ja vetovoimaa.

Opiskelu- tai työpaikkakaan ei yksinään riitä. Tulijoille on kyettävä tarjoamaan kokonaisuus, joka takaa hyvän elämänlaadun ja sujuvan arjen koko perheelle.

LUT-yliopiston avaukset, Euroopan ympäristöpääkaupungissa kehitetyt kiertotalouden, sähköisen liikenteen, energiantuotannon ja palveluiden ratkaisut sekä merkittävät uudet investoinnit elintarviketeollisuuteen ja kiertotalouteen ovat asioita, jotka tukevat maakunnan kehitystä ja nostavat maakunnan kiinnostusta merkittävästi. Ennen kaikkea ne tuovat työpaikkoja, jotka mahdollistavat muuttoliikkeen Päijät-Hämeeseen ja sitä kautta positiivisen kierteen.

Kuten toimittaja Vili Uuskallio näkökulmakirjoituksessaan (ESS 26.10.) muistuttaa, Tampereen keskustan kehittäminen on ollut tärkeää koko Pirkanmaan kehitykselle, eikä siihen ole päästy vain vastustamalla ja jarruttamalla asioita.

Lahden kaupunginvaltuuston seminaarissa puhunut Tampereen suunnittelujohtaja Jukka Lindfors totesi, että Lahdelle on jaettu hyvät kortit, niillä pitäisi vain uskaltaa pelata. Huomattavaa on, että Lindfors ei sanonut, että korteilla pitäisi osata pelata – vaan uskaltaa. Tieto ja taito meillä maakunnassa jo on. Nyt tarvitaan uskallusta.

Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Lahden kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja (sd.).