Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Kiinan presidentillä on vieläkin enemmän valtaa, mutta Taiwaniin on edelleen pitkä matka

Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous paalutti viime viikonloppuna Xi Jinpingin vieläkin vahvemmin maan johtoon. Valinta oli historiallinen, sillä Xi valittiin kolmannelle viisivuotiskaudelle. Tämä oli mahdollista, kun Xi itse oli poistanut laista presidenttikausien rajaamiseen kahteen kauteen.

Myös politbyroon henkilövalinnat antavat Xille entistä enemmän valtaa ja vapauksia maan johdossa. Maltillisena vastapainona Xin politiikalle pidetty kansantasavallan pääministeri ja komitean kakkoshenkilö Li Keqiang syrjäytettiin. Tilalle noussee Li Qiang, jolla ei ole kuitenkaan aiempaa kokemusta Kiinan valtioneuvostossa, ja valintaa on sen vuoksi ihmetelty. Mutta Kiinassa keskuskomiteaan pääsevät nyt ne, jotka vaalivat uskollisuuttaan Xi Jinpingille. Komitea täytettiin kirjaimellisesti hänen luottomiehillään. Komiteassa ei ole yhtään naista – ensimmäistä kertaa yli 25 vuoteen.

Sotilaallinen voimapolitiikka ei olisi Kiinankaan etu.

Xi Jinping on paitsi presidentti, myös Kiinan asevoimien komentaja. Onkin mielenkiintoista nähdä, millaisen ulkopoliittisen linjan Xi ottaa valinnan varmistuttua. Uudelleenvalintaansa saakka presidentti on ollut lausunnoissaan varovainen.

Iso kysymys on, kuinka pitkälle Xi tohtii mennä Taiwanin kysymyksessä. Puoluekokouksessaan Kiinan kommunistinen puolue kirjasi peruskirjaansa Taiwanin itsenäisyyden vastustamisen. Tulevaisuus näyttää, onko kirjaus pelkkä kirjaus vai johtaako se johonkin konkreettiseen toimintaan, joka olisi samalla sotatoimi USA:ta vastaan. The Guardian -lehden mukaan jo pelkästään aikajänteen ennustaminen on vaikeaa. Lehti arvioi sotilaslähteisiin viitaten, että Kiina olisi kykeneväinen Taiwanin haltuunottoon viiden vuoden kuluttua, Xin kolmannen presidenttikauden päättyessä. Toiset asiantuntijat ovat sitä mieltä, että Taiwanin miehitys olisi ajankohtainen vasta 2049 Kiinan kansantasavallan täyttäessä sata vuotta.

Kiina on ollut puoluekokouksen alla varovainen kommentoimaan myös Venäjän Ukrainassa aloittamaa hyökkäyssotaa. Eikä retoriikka Xin uudelleenvalinnan jälkeen välttämättä jyrkkene, koska Venäjän heikko sotamenestys ei ole ollut Kiinan mieleen.

Kiinalle on tyypillistä välttää isoja konflikteja ja rakentaa omaa imperiumia pikku hiljaa rahalla – satama satamalta, hehtaari hehtaarilta. Kauppaan perustuvan kasvun kääntäminen sotilaalliseksi voimapolitiikaksi ei olisi Kiinankaan etu.