Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Pääministeri ilman valtakirjaa

Britannian konservatiivipuolue kykeni tällä kertaa ratkaisemaan yllättävän nopeasti tuoreimman johtajakriisinsä, joka merkitsi koko kuningaskunnalle myös jälleen uutta pääministerikriisiä vain parin kuukauden sisällä.

Jo maanantaina ratkesi, että viime viikolla eroamaan pakotetun Liz Trussin, Britannian lyhytaikaisimman pääministerin, tilalle nousee entinen valtiovarainministeri Rishi Sunak. Ajan riento on saarivaltiossa raju, sillä ei ehtinyt kulua kuin kuutisen viikkoa siitä, kun Sunak hävisi Trussille kilpailun kukkulan kuninkuudesta.

Nyt kisa eteni lyhyemmän kaavan mukaisesti, vaikka vielä viikonloppuna mukana oli kolme ehdokasta. Heistä ex-pääministeri Boris Johnson heitti pyyhkeensä kehään jo sunnuntaina ymmärrettyään, ettei hänellä ollut pikaista paluuta tehtäviin, joista oma puolue oli näyttänyt hänelle ovea vain muutama kuukausi sitten.

Maanantaina tilanteensa näki toivottomaksi myös ministeri Penny Mordaunt, mikä käytännössä sinetöi Sunakin valinnan. Siten hänet päästiin jo tiistaina kruunaamaan virallisesti uudeksi pääministeriksi.

Odottavan aika uhkaa käydä pitkäksi.

Konservatiiveille oli tärkeää löytää Trussille nopeasti seuraaja puolueen uskottavuuden rippeiden varjelemiseksi. Sunak oli talouspoliitikkona looginen valinta, koska juuri talous osoittautui nopeasti Trussin kompastuskiveksi. Trussin ensimmäinen ja viimeinen budjettiesitys oli täydellinen fiasko. Yhdellä iskulla Truss raivostutti äänestäjät, romahdutti punnan kurssin ja sai pörssin sekaisin. Niin isoa vahinkoa ei paikannut edes rikkaille kohdistettujen veronalennusten peruminen ja valtiovarainministeri Kwasi Kwartengin erottaminen.

Edeltäjiensä virheet tuoreessa muistissaan Sunak lupasi ensi töikseen yhdistää oman puolueensa, joka viime aikoina on keskittynyt vain omien johtajiensa puukottamiseen. Samalla Sunak vannoi yhdistävänsä poliitikkojen tuolileikkiä katseella seuranneen ja kylmää talvea kauhulla odottavan Britannian kansan. Lupaukset olivat uudelta pääministeriltä sinänsä odotettuja, mutta helpommin annettuja kuin tehtyjä.

Surakin urakkaa vaikeuttaa, että hän on jo toinen peräkkäinen pääministeri, joka ei ole saanut äänestäjiltä suoraa valtakirjaa tehtäväänsä. Kilpaileva työväenpuolue repii tästä kaiken ilon irti seuraavia parlamenttivaaleja odoteltaessa. Odottavan aika tosin uhkaa käydä pitkäksi, sillä vaaleja ei ole pakko järjestää ennen tammikuuta 2025, elleivät vallassa olevat konservatiivit halua toisin. Ja miksi haluaisivat niin kauan kuin puolueen kannatus vain laskee laskemistaan.