Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus FC Lahti hoiti osansa, nyt on päättäjien vuoro

Lahden kolkolla hiihtostadionilla oli sunnuntaina tarjolla värikkäitä tunne-elämyksiä laidasta laitaan, kun FC Lahti ja Turun Palloseura ottelivat paikasta Veikkausliigassa. Kotijoukkueen viime tingassa tekemä voittomaali jätti sankalle lahtelaisyleisölle päällimmäiseksi tuntemukseksi suuren riemun ja myös syvän helpotuksen. Tappiohan olisi tiennyt sitä, että Lahti olisi menettänyt edustuksensa jalkapallon pääsarjassa ties kuinka pitkäksi ajaksi.

Toki kyse oli vain urheilusta, mutta ei pelkästään siitä. Vaikka FC Lahden kulunut kausi sujui pitkälti synkissä merkeissä, viimeiseen kotiotteluun saapui pandemia-ajan täkäläinen ennätysyleisö, 2 700 katsojaa. Komea lukema osoitti, että Lahden seudulla asuu tuhansia ihmisiä, joille ei ole suinkaan yhdentekevää, millä sarjatasolla täällä pelataan jalkapalloa.

Lahden poliittinen ilmapiiri näyttää vuosien jahkailun jälkeen kääntyneen suotuisaksi Kisapuiston stadionhankkeelle.

Myös Lahden kaupungille on merkitystä sillä, että FC Lahti pelaa Veikkausliigassa yhtä lailla kuin Pelicans jääkiekon Liigassa ja Lahti Basketball Korisliigassa. Niin veto- kuin pitovoima vahvistuu sitä enemmän, mitä useampana iltana kaupungissa on tarjolla urheilullisia elämyksiä kotimaiselta kärkitasolta.

Konkreettisimmin Veikkausliigapaikan arvon tuntee tietenkin FC Lahti. Yksin rahassa kyse on vähintään puolesta miljoonasta eurosta. Sen verran voi jokainen liigajoukkue merkitä automaattisesti tulobudjettiinsa suorana sponsoritukena. Alasarjoissa ei vastaavaa ole luvassa.

Tärkeydestään huolimatta Veikkausliigapaikka ei ollut FC Lahdelle elämän ja kuoleman kysymys, sillä nuori seura on vakiinnuttanut asemansa lahtelaisen jalkapalloyhteisön lippulaivana. Kohtalonkysymyksenä sitä vastoin voi pitää puitteita, jotka Lahden kaupunki tänä päivänä tarjoaa kuningaslajin harjoittamiselle paitsi nuorisotyönä, myös elinkeinona – ja siten Lahden oman elinvoiman vahvistajana.

Kaupunginjohtaja Pekka Timosen tuoreen budjettiesityksen mukaan Lahden perinteiseen jalkapallopyhättöön Kisapuistoon rakennettaisiin lähivuosina vihdoin nykyaikainen pääkatsomo. Se vahvistaisi tuntuvasti FC Lahden mahdollisuuksia pysytellä mukana kiristyneessä kilpailussa, jota ovat sävyttäneet useat stadionhankkeet eri puolilla maata.

Lahden poliittinen ilmapiiri näyttää vuosien jahkailun jälkeen kääntyneen suotuisaksi Kisapuiston stadionhankkeelle. FC Lahti teki nyt minkä pystyi varmistamalla paikkansa auringossa myös ensi kaudeksi. Enää puuttuu, että poliitikot hoitavat oman osuutensa valtuuston budjettikokouksessa marraskuun lopulla.