Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kaikki viisaus ei asu Lahessa – Tampereen anti avautui ilman pöytäpainia

Lahden valtuustolle järjestettiin viime viikolla kaksipäiväinen seminaari Tampereella. Paikalla oli valtuutettuja, varavaltuutettuja, muita luottamushenkilöitä, kuten nuorisovaltuuston edustaja ja tarkastuslautakunnan jäseniä sekä kaupungin viranhaltijoita.

Hämmästyin suuresti kun luin sunnuntaina 23.10. Etelä-Suomen Sanomien verkkolehdestä valtuutettu Kalle Aaltosen (pro lahti) kommentit valtuustoseminaarien tarpeellisuudesta – tai hänen mielestään tarpeettomuudesta.

Tampere oli erinomainen valinta seminaarille. Kuulimme paikallisilta asiantuntijoilta hyviä esityksiä siitä, miten kaupungissa on saatu aikaiseksi positiivisten muutosten ketju, joka houkuttaa sijoittajia ja vetää puoleensa uusia asukkaita. Toisena päivänä keskityimme pääasiassa kaupunginjohtajan talousarvioesitykseen ja siitä keskustelemiseen.

Siitä olen Aaltosen kanssa samaa mieltä, että keskusteluille pitäisi seminaareissa olla vielä nykyistä enemmän aikaa.

Ohjelma oli tiivis ja antoisa, en kuullut kenenkään kyseenalaistavan sen paremmin sisältöä kuin paikkaakaan, päinvastoin. Alkoholia osallistujille tarjottiin illallisen yhteydessä maltillinen määrä, muutama lasillinen viiniä.

Tämä lienee kautta maailman normaalia tapakulttuuria. Toki omalla rahalla baarista sai lisää, ken tahtoi. Lounastauko oli noin 45 minuuttia, enkä nähnyt kenenkään juovan vettä väkevämpää, saatikka painiskelevan pöydän päällä. Jokainen osallistuja löysi myös tiensä wc-tiloihin asianmukaisesti.

Meneekö meillä tosiaan niin hyvin, ettei meidän tarvitse oppia muilta mitään? Vaikka valtuustotyö saattaa saada välillä koomisiakin piirteitä, emme kai me niin hupsuja ole, että kuvittelemme tietävämme itse kaiken parhaiten?

Onneksi on sellaisia rohkeita kaupunkeja kuin Tampere, jolta voimme ottaa oppia onnistumisista ja muokata ratkaisuja sitten omiin tarpeisiimme. Olisi pelottavaa, jos kaikki ratkaisut pitäisi keksiä tässä rakkaassa, mutta kuitenkin varsin rajallisessa kotikaupungissa.

Siitä olen Aaltosen kanssa täysin samaa mieltä, että keskusteluille pitäisi seminaareissa olla vielä nykyistä enemmän aikaa, ylipäänsä vuorovaikutukselle, joka ei toteudu etänä ja diginä. Luottamuksellista ilmapiiriä ei synny Teamsin eikä somen välityksellä. Myöskään teatraaliset valtuustokokoukset eivät sitä edistä.

Tarvitsemme entistä enemmän yhteistä vuoropuhelua ja väittelyäkin. Uskon, että valtuustoseminaarien ohjelmat ovat jalostettavissa, jos niin halutaan. Yhteinen tulevaisuudenkuva ja yhteiset tavoitteet voivat syntyä vain yhdessä keskustelemalla ja yhdessä tekemällä.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu (sd.).