Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Liz Trussin talouspolitiikasta seurasi kaaos

Liz Trussin ura Britannian pääministerinä jää historiaan yhtenä lyhimmistä hallitsijakausista. Hän ehti olla vallassa vain kuutisen viikkoa. Liz Trussin kohtaloksi koitui talouspolitiikka, joka vei häneltä sekä puoluetovereiden että markkinoiden luottamuksen. Vaikka Trussilla on alunperin vasemmistolainen tausta, hän toteutti hyvin oikeistolaista politiikkaa. Liz Truss lupasi jo kampanjointinsa aikana massiivisia verohelpotuksia. Ne hän myös toteutti. Hän allekirjoitti 45 miljardin punnan eli runsaan 50 miljardin euron veropaketin, joka suosi erityisesti suurituloisia.

Truss kampanjoi talouspakettiaan yhdellä sanalla: "kasvua, kasvua, kasvua".

Boris Johnsonin paluu sopisi Suomelle.

Vaan eipä ole helppoa rakentaa kasvua keinotekoisesti veronkevennyksillä, jos samaan aikaan ympärillä kaikki talouden mittarit osoittavat alaspäin – inflaatiota ja korkoja lukuun ottamatta, jotka nekin ovat kasvun jarruja.

Pääministerin talouspolitiikka oli alun alkaen tuhoon tuomittu. Kasvun sijaan olisi pitänyt hyväksyä alamäki ja lieventää sen kulmakerrointa niin paljon kuin mahdollista. Truss ei kuitenkaan ympäröivästä maailmasta välittänyt vaan painoi kaasua kasvulle, hyväosaisia suosien.

Kansa raivostui ja markkinat säikähtivät. Konservatiivien kannatus lähti luistelemaan alamäkeen. Markkinoiden luottamuksen kadotessa punnan arvo heikkeni selvästi. Osa pankeista keskeytti asuntolainojen myöntämisen uusille asiakkaalle. Sen sijaan, että Truss olisi tuonut ohjelmallaan Britanniaan kasvua, tuloksena oli sekasortoa ja hämmennystä.

Takinkäännöistään – jota brittiläiset kutsuvat kohteliaasti mukautuvaisuudeksi – tunnettu Truss yritti vielä viimeisenä oljenkortenaan pelastaa kasvonsa ja erotti valtiovarainministerinsä Kwasi Kwartegin. Symbolisesti tämä tarkoitti myös paniikkijarrutusta talousohjelmalle. Uusi valtiovarainministeri Jeremy Hunt sai ensi töikseen pyyhkiä pöydältä kaikki suunnitelmat veronkevennyksistä ja muista ostovoimaa tukevista toimista, jotka olisivat lisänneet valtionvelkaa. Trussin kannalta tämä tuli kuitenkin liian myöhään. Luottamus oli jo menetetty.

Trussin eroilmoituksen jälkeen Britanniassa alkoi kiivas spekulointi seuraajasta. Yksi nimi on ollut edellinen pääministeri Boris Johnson. Hänestä voi olla montaa mieltä, mutta Suomelle Johnson sopisi hyvin. Hän on tukenut aktiivisesti Ukrainaa ja luvannut Suomelle turvatakuita. Presidentti Niinistön olisi helppo keskustella Johnsonin kanssa.