Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Päijät-Hämeen varautumista on kehitetty yhteistyössä jo pitkään – työtä sähkökatkoihin varautumiseksi jatketaan

Päijät-Hämeessä toimii alueellinen turvallisuus- ja valmiustoimikunta PHTurva. Sen toiminta perustuu Yhteiskunnan turvallisuusstrategian (2017) yhteistoimintamalliin, jossa elintärkeistä toiminnoista huolehditaan monialaisena yhteistyönä. PHTurvan toimialaa on varautuminen ja sen päijäthämäläinen yhteensovittaminen.

Varautumisella tarkoitetaan toimintaa, jolla varmistetaan tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen ja tavanomaisesta poikkeavat toimenpiteet normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Varautumista ovat muun muassa valmiussuunnittelu, jatkuvuudenhallinta, etukäteisvalmistelut, koulutus ja valmiusharjoitukset.

Toimikuntaa on vuodesta 2018 johtanut Päijät-Hämeen pelastuslaitos. Toiminta – niin osallistuminen kuin resurssointi – perustuu kokonaan vapaaehtoisuuteen. Toimintaan osallistuu yli 25 Päijät-Hämeessä vaikuttavaa organisaatioita, muun muassa turvallisuusviranomaisia, Päijät-Hämeen liitto, kunnat, elinkeinoelämän edustajia, järjestöjä sekä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä.

PHTurvan tavoitteena on vahvistaa Päijät-Hämeen varautumista ja luoda alueelle toimintamalli, jonka avulla organisaatiot voivat kohdata häiriöitä ja kriisejä yhteisten, tunnettujen ja sovittujen toimintatapojen sekä yhteisen tilannetietoisuuden avulla. PHTurva on vuonna 2022 muun muassa tehostanut alueen tilannekuvatoimintaa, käynnistänyt ukrainalaisten maahantuloon ja pakolaisuuteen liittyvää yhteistoimintaa sekä harjoitellut paikallispuolustusharjoituksessa. Myös alueellisen riskiarvion päivittäminen on käynnissä, ja työtä sähköpulaan tai sähkökatkoihin varautumiseksi jatketaan.

Hyvinvointialueuudistus ei vaikuta negatiivisesti varautumisen yhteistyöhön, kuten mielipidesivulla kirjoitettiin (ESS 20.10.). Jo nyt toiminnassa vahvasti mukana olevat pelastuslaitos ja hyvinvointiyhtymä tiivistävät yhteistyötään siirtyessään samaan organisaatioon. Ehkäpä uudistus jopa mahdollistaa tulevaisuudessa henkilöresurssien lisäämisen varautumiseen?

Kirjoittajista Hyvärinen on Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja ja Nevalainen valmiuspäällikkö ja PHTurvan sihteeri.