Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Säästetään energiaa, mutta järkevästi – ilmanvaihdossa eletään yhä savupirttien aikaa

Asiantuntijat jakavat meille kansalaisille kilvan erilaisia energiansäästövinkkejä, joissa ei oteta huomioon perimmäisiä luonnonlakeja. Liian usein perusajatus on, että sammuttamalla televisio, joka kuluttaa 100 wattia, säästetään saman verran energiaa.

Monet uskovat edelleen, että kodinkoneiden ja viihde-elektroniikan käyttämä energia häviää johonkin mustaan aukkoon.Käytännössä kaikki valaistuksen ja kodinkoneiden käyttämä energia muuttuu lämmöksi, joka lämmittää huoneistoa. Jos nämä lämmönlähteet sammutetaan, sama määrä energiaa virtaa taloon lämmitysjärjestelmien kautta – jos asunnon termostaatit toimivat. Sama lopputulos saadaan, jos kaupassa sammutetaan virvoitusjuomien jääkaapit, jotta vihreät kulissit ovat kunnossa.

Ulkovalaistuksesta tinkiminen tuo suoraa säästöä, koska ulkolamppujen kaikki energia menee harakoille. Kannattaa kuitenkin huomata, että halvan yösähkön käyttö valaistukseen vähentää tapaturmia ja onnettomuuksia.

Todellista säästöä saadaan vähentämällä lämmön virtausta rakennuksesta ulos. Energiaa voidaan säästää esimerkiksi lyhentämällä suihkussa käyntejä ja tehostamalla pesukoneiden käyttöä, koska talosta poistuva lämmin vesi vie energiaa mukanaan. Saunan käytön vähentäminen ei välttämättä säästä paljoakaan, jos sauna on rakennuksen sisällä, koska saunan lämpö vähentää rakennuksen lämmityksen tarvetta.

Tilanne on tietysti eri kesällä, jos rakennusta joudutaan jäähdyttämään koneellisesti. Tällöin kaikki valaistuksen, kodinkoneiden ja saunan rakennukseen tuoma energia nostaa koneellisen jäähdytyksen energian tarvetta, ellei jäähdytystä osata hoitaa viisaasti öisen tuuletuksen avulla.

Tehokkain tapa säästää energiaa on sisälämpötilan laskeminen.

Vaarallisin tapa säästää energiaa on ilmanvaihdosta tinkiminen, koska se johtaa helposti rakenteiden homehtumiseen ja monien terveydelle vaarallisten kaasujen ja virusten määrän kasvuun huoneilmassa.

Jostain syystä ilmanvaihdossa Suomessa eletään edelleen savupirttien aikaa. Liian usein ilmanvaihto lasketaan minimiin, kun energiaa halutaan säästää. Yleisin selitys on, että riittävän ilmanvaihdon mittaaminen on vaikeaa.

Totuus kuitenkin on, että ilmanlaadun mittaaminen on yhtä helppoa kuin lämpötilan mittaus. Noin sadan euron hiilidioksidimittari kertoo heti, onko ilmanvaihto riittävä vai tarvitseeko sitä lisätä. Mittarin tulisi olla pakollinen varuste sisätiloissa, kuten palovaroitinkin on. Ikävä kyllä, suljetussa huoneessa pari henkeä nostaa hiilidioksidipitoisuuden yllättävän nopeasti vaaralliselle tasolle, mikä aiheuttaa päänsärkyä, väsymystä ja pahoinvointia.

Yhteiskunnan kannalta energian kulutushuippuja tulee myös madaltaa. Tästä johtuen tarvitsemme rakennusten sähkökeskuksiin älykästä automatiikkaa, joka syöttää sähköä lattialämmitykseen, lämminvesivaraajaan, sähköautoon tai saunaan silloin, kun sähkö on halpaa.