Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Lahden bussikuskien wc-ongelma on ratkaistava – tilanne on kuljettajille mahdoton

Bussinkuljettajien sosiaalitila-asiat ovat uudelleen nousseet julkisuudessa pinnalle (esimerkiksi Yle 17.10.). Kaupunki ja liikennöitsijä eivät ole löytäneet yhteistä näkemystä siitä, missä kuljettaja käy sosiaalisilla asioillaan. Tilanne on mahdoton kuljettajille. En tiedä yhtäkään ammattialaa, jolla perustarpeista eli wc-käynneistä huolehtiminen on näin retuperällä.

Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT on kirjelmöinyt tästä alueemme joukkoliikennelautakunnalle, ja olemme kokouksessamme käsitelleet asiaa. Kuskien sosiaalitilojen tarve on huomioitava kunkin linjan kilpailutuksessa. Tämä asia on ollut ilmeisesti heitteillä vuodesta 2014 asti, jolloin linjoja on kilpailutettu.

Elokuussa eri kaupungeille lähetetyssä kirjeessä AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko huomauttaa, että linja-autoyritysten on vaikeaa selvittää, mitkä taukotilat soveltuvat kuljettajille. Paras tieto on kaupungilla, joka pystyy nämä asiat järjestämään.

Lahden alue ei ole ainoa, jolla kärsitään samasta tilanteesta, mutta se ei saa olla peruste, miksi asiaa ei ole hoidettu. Linja-autonkuljettajilla on oikeus huolehtia hygieniastaan ajaessaan pitkää linjaa. Kuljettajilla on oltava sosiaalitilat. Jos tiloja ei ole, kaupungin tai liikennöitsijän on tehtävä sopimus sellaisen tahon kanssa, joka pystyy ne järjestämään.

Kirjoittaja on Lahden seudun joukkoliikennelautakunnan jäsen (sd.).