Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Lahden talouden voivat pelastaa vain lisätulot

Valtaosalla Suomen kunnista ei ole ensi vuonna hätää, vaikka niiden verotulot pienenevät noin puoleen nykyisestä. Luvassa on ylimääräisiä tuloja, koska kunnille tilitetään rahaa vanhojen veroprosenttien perusteella.

Vuodenvaihteessa voimaan astuva uudistus siirtää sote-palveluiden ja pelastustoimen järjestämisvastuun kunnilta hyvinvointialueille. Monien kaupunkien talousnäkymät ovat supistuvaan kuntatalouteen siirryttäessä positiiviset.

Talousarvioehdotuksensa julkistaneista kaupungeista esimerkiksi Vantaa ennakoi noin 52 miljoonan, Oulu 23 miljoonan ja Turku 16 miljoonan euron ylijäämää. Selvästi voitollista tulosta budjetoivat myös Pori, Hämeenlinna ja Kuopio.

Pippo-Kujalan yritysalue voi pelastaa paljon.

Toisin kuin useat verrokkikaupunkinsa, Lahti hiihtää pakkaslukemissa alamäkeen. Kaupunginjohtaja Pekka Timosen esityksen mukaan ensi vuoden talousarvio olisi 20 miljoonaa euroa alijäämäinen. Seuraavina vuosina alijäämä kasvaisi 50 miljoonan euron tietämille.

Ennuste jättimäiseksi paisuvasta tappiosta ei ole uusi. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen lateli jo elokuussa 2020 madonlukuja liki 60 miljoonan euron sopeutustarpeesta.

Lahden talouden hurja syöksy voi johtaa syömävelkaan 2026 – "Sitä joka on säästänyt, rangaistaan"

Uhkakuvat unohtuivat hetkeksi, kun vuosina 2020 ja 2021 taloutta pelastivat valtion jakamat koronatuet ja odotettua suuremmat verotulot. Lisäksi kaupunki myi Paavolan kampuskiinteistön ja aloitti muutosohjelman menojen kasvun hillitsemiseksi. Tänä vuonna kaupunginsairaalan kiinteistökauppa nostaa tuloksen noin 40 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Tulevina vuosina Lahden taloutta rasittavat etenkin valtionosuuksien raju pudotus, Lahti Energian olemattomat osingot, suurten kaupunkien korkein työttömyys sekä Venäjän hyökkäyssodan aikaansaama energian kallistuminen, korkojen nousu ja korkea inflaatio.

Ei ole toivoakaan siitä, että 50 miljoonan euron vuotuinen sopeutustarve saataisiin ratkaistua pelkästään menoja leikkaamalla. Lahden talous kestää tai horjuu sen mukaan, onnistuuko kaupunki keräämään lisää tuloja.

Pippo-Kujalan yritysalue voi pelastaa paljon, jos alueelle syntyy odotusten mukaisesti tuhansia uusia työpaikkoja. Yliopistotoiminnan vahvistuminen tuo Lahteen koulutettua väkeä.

Ellei talouden sopeuttamisessa onnistuta, Lahti menettää taseensa ylijäämäpuskurit muutamassa vuodessa ja joutuu ottamaan syömävelkaa juokseviin menoihin. Jos tähän ajaudutaan, edessä on uusi keskustelu Lahti Energian myynnistä.

Lahden koulujen rakentaminen ja remontit leikkausuhan alla