Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lahden järjettömät leikkaukset eivät kuulu kriisiaikaan – kohdistuvat suoraan lapsiperheisiin

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen latoi tiistaina ensi vuoden talousarvioesityksessään pelottavan tilannekuvan: rahankäytöstä pitää tulevaisuudessa karsia kymmeniä miljoonia euroja.

Vaikka sivistyslautakunta yksimielisesti aiemmin torppasi sivistyksen leikkaukset, palauttivat viranhaltijat myös nämä kortit pöydälle. Perusopetuksesta vaaditaankin vietäväksi 2,15 miljoonaa euroa ja varhaiskasvatuksesta kummeksuttava 800 000 euroa. Nämä kurjistustoimet kohdistuisivat suoraan lapsiperheisiin.

Kaupunkimme ja yhteiskuntamme taloudellinen tilanne on kiistatta huolestuttava. Sähkön, autoilun ja ruoan hinnat nousevat ennätystahtia. Juuri siksi kokonaisturvallisuuden takaamiseksi lapsiperheille on rakennettava lisää tukea, eikä ainakaan pidä vähentää sitä.

Varhaiskasvatuksen rahoituksessa on jo nyt noin kolmen miljoonan lovi, jota on jouduttu kaupunkimme häpeäksi paikkailemaan vuosittain lisätalousarvioilla, viimeksi viimeisimmässä kaupunginvaltuuston kokouksessa. Jonkun mielestä pieneltä kuulostava 800 000 euron leikkaus onkin oikeasti paljon kokoaan suurempi summa, kun tosiasiassa rahaa on pakko laittaa lisää.

Vaikka teemme Lahdessa kaikkemme näiden järjettömien leikkausten estämiseksi, ei tilanne pitkällä aikavälillä ole ainoastaan kunnallisesti pelastettavissa. Tässäkin talouskriisissä olemme nähneet, että rikkaiden rikastuminen ei lopu, vaikka koko muu yhteiskunta köyhtyisi.

Eduskuntavaalien jälkeen on otettava valtiotasoiset toimet käyttöön, jotta kunnilla olisi varaa järjestää tarvitsemamme palvelut myös jatkossa. Ellemme halua nähdä köyhyyden lisääntyvän, on meidän pakko ottaa pääomat kunnolla verotuksen piiriin ja rakentaa uutta taloutta palvelemaan jokaista suomalaista.

Kirjoittaja on Lahden kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vas.).