Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Huoli kaivoksesta on monissa tapauksissa aiheeton

Päivi Poutanen Snäll ja Minna Järvenpää kirjoittivat Etelä-Suomen Sanomissa (13.10.) malminetsintään liittyvistä varauksista. Viime aikoina onkin herännyt laajaa keskustelua malminetsintäyhtiön tekemistä varauksista muun muassa Itä-Uudellamaalla ja Orimattilassa sekä Lohjalla.

Kaivosteollisuus ry:n edustaja on pyytänyt tapaamista ja myös tavannut kyseiset varaukset tehneen yhtiön edustajan. Olemme korostaneet malminetsinnässä Suomessa noudatettavia vastuullisuusperiaatteita sekä Kaivosteollisuuden ohjeita varausten tekemiseen.

Vastuullisen malminetsinnän ohjeissa kannustetaan huomioimaan malmivarantojen lisäksi paikallisten asukkaiden tarpeet. Keskustelu viranomaisten ja asukkaiden kanssa vähentää riskejä konfliktien syntymiseen.

Lisäksi ohjeissa kehotetaan välttämään kohtuuttoman suurien alueiden varaamista.

Vain yksi tuhannesta etsinnästä johtaa kaivoksen perustamiseen.

Kyseinen yhtiö ei ole järjestömme jäsen, eikä se ole pyynnöstämme huolimatta tiedottanut alueiden asukkaille eikä muille sidosryhmille toiminnastaan.

Laajalle alueelle tehdyt varaukset herättävät huolta kansalaisissa. Huoli on ymmärrettävää, mutta monissa tapauksissa aiheetonta.

Aiheetonta huoli on siksi, että varaus ei anna oikeutta tehdä toimenpiteitä eikä malminetsintää maastossa.

Varauksen keskeinen vaikutus on, että se antaa etuoikeuden suhteessa kilpailijoihin tehdä lupahakemuksen malminetsinnästä. Varauksen tekeminen on nopeaa ja helppoa, mutta malminetsintäluvan saaminen on pitkä ja perusteellinen prosessi.

Malminetsintä edellyttää yhtiöltä myös kohtuullisen suuria investointeja ja näkemystä, mistä malmia voisi löytyä. Siksi malminetsintälupaa haetaan keskimäärin kahdeksan neliökilometrin alueelle, vaikka varauksien keskikoko on noin 250 neliökilometriä.

Malminetsintä on joka tapauksessa erityisen tärkeää juuri näinä aikoina, jolloin mineraaleja tarvitaan entistä enemmän vihreän siirtymän mahdollistamiseksi. Vain yksi tuhannesta etsinnästä johtaa kaivoksen perustamiseen. Uusien esiintymien löytyminen on siis harvinaista, mutta sen mahdollistaa pitkäkestoinen malminetsintä.

Ylisuurten varausten ehtoja kiristetään uudella verolla. Samalla varausten kestoa leikataan puoleen. Molemmat muutokset sisältyvät parhaillaan eduskunnassa käsittelyssä olevaan kaivoslain muutokseen. Kaivosteollisuus ry on aloittanut myös oman arvioinnin siitä, mihin suuntaan varausjärjestelmää tulisi edelleen kehittää.

Kirjoittaja on Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja.