Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Pääkirjoitus Epäluuloja synnyttäneestä energiamuodosta tuli nopeasti kansansuosikki

Nykyisessä energiakriisissä kansalaiset ovat alkaneet arvioida uudestaan suhdettaan erilaisiin sähkönlähteisiin. Merkille pantavaa on, että ydinvoiman suosio on nyt selvästi suurempaa kuin koskaan.

Energiateollisuuden kesällä julkaiseman kyselyn mukaan 60 prosenttia suomalaisista suhtautuu täysin tai pääpiirteissään myönteisesti ydinvoimaan energialähteenä. Muutos on merkittävä, sillä 20-vuotisen mittaushistorian aikana ydinvoiman kannatus on vain kerran yltänyt 50 prosenttiin eikä kertaakaan sen yli.

Suomen kannattaa pyrkiä omavaraiseksi energiantuotannossa.

Tulos on ymmärrettävä. Kaasun tuominen Venäjältä on pysäytetty ja korvaavaa kapasiteettia pitäisi löytää jostain. Suomi on tässä suhteessa onnekkaassa tilanteessa, koska Olkiluodon kolmas ydinvoimala pitäisi ottaa täysmittaiseen ja pysyväisluonteisen käyttöön joulukuussa. Sen tuotannolla pystyttäisiin kuta kuinkin kompensoimaan Venäjältä tullut energia. Toivoa sopii, että aikataulu myös pitää, koska ilman lisätuotantoa ensi talven energiansaanti on iso kysymysmerkki, ja Suomessa varaudutaankin jo rajoittamaan sähkönjakelua asiakkaille jos tilanne menee oikein vaikeaksi.

Asenteet ydinvoimaa kohtaan ovat lieventyneet myös niillä, jotka ovat huolissaan ilmaston lämpenemisestä ja Maapallon tulevaisuudesta. Energian tuottaminen ydinvoimalla ei saastuta ilmakehää kuten fossiiliset polttoaineet. Myös käytetyn ydinvoiman varastoimiseksi on tehty paljon kehitystyötä ja Suomessa peruskallio tarjoaa luonnostaan hyvät puitteet polttoaineiden loppusijoitukseen.

Saksan energiaratkaisuja on kritisoitu aiheesta. Siellä esitettiin kirkasotsaista ja päätettiin luopua ydinvoimasta. Samalla Saksa osti entistä enemmän energiaa Venäjältä ja ajoi itsensä Putinin talutusnuoraan. Saksa on saanut valinnoistaan arvostelua myös erikoiselta taholta. Nuori ilmastoaktivisti Greta Thurnberg piti huonona ratkaisuna ydinvoimasta luopumista, etenkin jos tilalle otettaisiin hiilivoimaa.

Maailmanpoliittinen tilanne ja asenneilmapiirin muutos on saanut myös kotimaiset toimijat pohtimaan uusia panostuksia ydinvoimaan. Fortum ilmoitti maanantaina käynnistävänsä kaksivuotisen selvityksen uudesta ydinvoimalasta. Fortumilla on nykyisin Loviisassa kaksi ydinvoimalaa, joille se on hakenut jatkoaikaa 2050-luvulle saakka. Suomen kannattaa pyrkiä energiantuotannossa omavaraisuuteen ja ydinvoima on varteenotettava vaihtoehto sen tavoitteen toteuttamiseksi.